Kokebok testet: Det beste jeg vet av Andreas Viestad
Rett: Indisk kylling
Prøvesmaker: Celinn
Hvor mange porsjoner: 3
Vil jeg koke mer fra denne kokeboken: Ja, mange fine og ukompliserte oppskrifter i denne kokeboken.
Kokebok nr. testet: 18
Av og til trener jeg på Elixia på Ringnes park på Grünerløkka, og der har de en Meny-butikk som jeg bruker å sveipe innom på jakt etter inspirasjon til dagens middag. Et fast tilbud er Prior-kylling til 29 kroner kiloen. Jeg får alltid litt halvdårlig samvittighet over å kjøpe kylling som ikke har vokst opp i lykkelige omgivelser på en økologisk gård, men den grådige djevelen i meg faller alltid for tilbudet. Shame on me!
En ting jeg stusser over er at rå kylling er såpass dyrt i Norge, sett i forhold til grillkylling som koster omtrent det samme pr kilo. Hvorfor?
Det fine med å kjøpe hele kyllinger, er at maten får mer smak når du koker den på beinet. Hvis du skjærer av fileer og lårstykker selv, så får du blant annet et skrog som du kan koke kraft på.
Jeg har en hel del kokebøker av Andras Viestad, og «Det beste jeg vet» er en av de tidligste (den kom ut i 2001). Den inneholder oppskrifter fra spalten ved samme navn i Dagbladet. I forordet skriver han «Dette er en bok som kun har som mål å besvare ett eneste av tilværelsens mange evige spørsmål – trolig det vi stiller oss oftest: Hva skal vi spise til middag.»
Jeg kjenner meg igjen i den betrakningen, for jeg bruker som regel timen på spinningsykkelen til å fantasere over hva jeg skal lage til middag etterpå …
Grunnen til at jeg valgte å teste Indisk kylling, var at jeg ble nysgjerrig etter å ha lest at denne oppskriften er en han bruker når han føler seg litt tufs, altså hans svar på comfort food.
Viestads indiske kylling
1 kylling, eller 4 kyllinglår
2 ss karripasta, jeg brukte Tikka masala fra Patak’s. NB, pasta – ikke ferdig saus.
1/3 ts kanel
3 nellikspiker
1/4 ts chilipulver
1/4 ts muskat
3 løk
1/2 sitron
2 dl yoghurt
1 tomat
1 ss tomatpure
fersk koriander eller mynte (kan sløyfes)
1 dl vann eller mer
olje
Del kyllingen i åtte biter. Gni bitene inn med karripasta, krydder og litt saft fra sitronen (i oppskriften står det ikke noe om hva slags krydder dette skal være, for lengre ned i oppskriften står det at resten av krydderet skal brukes. Jeg foreslår at du bare bruker karripasta og sitron). Hell halvparten av yoghurten over og pass på at det dekker kyllingen. Yoghurten vil hjelpe til med å gjøre kyllingen ekstra mør, så la det stå så lenge du har tålmodighet til.
Skjær løken i skiver, og stek i olje til den er blitt myk. Løft ut løken, og legg kyllingbitene i gryta. Viestad sier at du skal tørke av bitene først (på grunn av at yoghurten kan skille seg når den koker, men jeg steker de med yoghurtmarinaden på og har gjerne litt mer karripasta oppi gryta i tillegg).
Stek i ca syv minutter over litt sterkere varme. Hakk tomaten i små biter. Ha i tomat og tomatpure i panna sammen med kyllingen. Ha i løken, resten av krydderet og 1 dl vann. La det koke i 25 minutter. Sjekk at den ikke tørker ut underveis. Smak på sausen. Er den for slapp, kan du ha i mer krydder. Rør inn resten avyoghurten. Dryss over koriander om du ønsker og server med ris og nan til.
Og hvordan gikk nå så dette?
Det første jeg stusset på når jeg så denne oppskriften, var de rare mengdene på forskjellige ting, som svingte fra veldig lite til veldig mye. 1/3 ts kanel, 3 løk og en hel kylling? Og kun en eneste tomat? Jeg må inrømme at jeg brukte litt mer tomat, krydder og tomatpure enn foreskrevet, og kuttet mengden løk ned til to uten at det gjorde noe.
Jeg brukte en hel del små cherrytomater som jeg skar opp i biter. 1 dl vann er også litt lite, så jeg spedde på med mye mer etter hvert.
Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Fornærmer jeg Viestad om jeg sier nei? Selv om det er godt, så er det på en måte fastfood.
Karakter fra ekspertpanelet: Celinn synes det var kjempegodt og spiste alt med god apetitt «Wow, du kan indisk! Det duftar ljuvligt», sa hun.
Karakter fra meg: 8/10, siden dette ikke er «ekte» indisk, men basert på curry-pasta fra glass. Men det var faktisk så godt at jeg lagde det en gang til. Oppskriften har kommet på favorittlisten min.
HeHe, expertpanelen trycker på LIKE=) Detta har jag lust på snart igen!! hint, hint;P
Ja, lover! Har allerede kjøpt inn nan. He he.
Viestad har mye fint og jeg eier to feite bøker av ham selv, den om krydder og den helt nyeste om ekte mat. Elsker ham!!
Men ja, hvorfor er grillkylling så sykt billig? Jeg også tenker at jeg ikke vil kjøpe billig utnyttet kylling, men hva er greia der? Jeg foretrekker også å kjøpe rein kylling pga alle de der krydderne og marineringen inneholder ofte glutamat, og det tåler jeg ikke. Ikke vits å kjøpe.
Ja, jeg funderer over dette. Skulle tro at det kostet mere å grille kyllingen og krydre den, enn å pakke den rå … men grillet kylling fra prior har en helt sykt lang holdbarhetstid synes jeg. Lurer på hva de sprøyter inn i den.
Jeg har tittet på den som er på tilbud på meny selv, men det er så lang tilberedning og spørs om han har lyst på, da sitter jeg der med en hel kylling aleine liksom… 😛 Men da har jeg ferdig restemat ei uke eller noe da hahaha!
Jeg tror ikke det er noe annet enn salt tilsatt. Men salt hjelper jo på holdbarheten. Dessuten så er jo norsk kylling stort sett frisk, er jo ikke salmonella her. Har man det så minsker jo holdbarhet både på egg og kylling. Jeg sjekker aldri datoen på egg, bare har dem til det er tomt.
Men jeg prøver å tenke økonomi her, jeg tror kanskje de tjener mer på å pakke den ferdig? Etterspørsel og sånt. Må innrømme det hender jeg kjøper Rema/Solvinge sin ferdige pga den er det ikke tilsatt ting i jeg ikke vil ha, og river opp og har i salat. Meget praktisk på sommeren.
Jeg kjøpte en ferdig grillet kylling sist i går, fordi jeg måtte lage en rask salat før jeg dro på trening. 🙂
Det er ikke SÅ mye mat i en rå kylling. De er ganske små, så en kylling holder til to personer.
lagde jeg i dag, ble veldig god 🙂 Takk