Gode kjøttboller, kom til meg!

Kokebok testet: “Kokke-Lise – 101 favoritter fra frokost-tv» av Lise Finchenhagen.  
Rett: Greske kjøttboller med couscous og yoghurtdressing
Prøvesmaker: Celinn
Hvor mange porsjoner: 3
Vil jeg koke mer fra denne kokeboken: Ja, det vil jeg. Jeg fikk høre fra noen andre at kyllingrettene var vel verdt å teste ut.
Kokebok nr. testet: 17

Denne kokeboken har jeg hatt stående i bokhyllen en god stund. Da den kom første gang, var den laget som en flipover-bok som står på et stativ. Veldig praktisk om du skal ha oppskriften foran deg mens du lager mat, men ikke så praktisk når du skal bla litt på måfå og la deg inspirere. Forlaget har nå gitt ut boken i ny utgave, så den foreligger i salg som vanlig bok.

Etter å ha blafret litt rundt, opp og ned og sidelengs i boken, falt valget på greske kjøttboller med couscous. Bildene i boken er veldig tiltrekkende, og det er mye som ser fristende ut å lage.

Greske kjøttboller virket som en rett som kunne passe på en hustrig februarkveld. Litt instant sol og varme i smaken. For ikke å snakke om at couscousen virket og var veldig god med sin frukt og nøtteblanding.

I oppskriften bruker «Kokke-Lise» lammekjøttdeig. Jeg valgte å gå for en blanding av lam og storfe. Det var ikke noe dumt valg. Heldige meg har slakter i nærheten, så jeg kan velge mine egne blandinger.

Kjøttboller

500 lammekjøttdeig eller 500 g kjøttdeig, eller en blanding av begge deler.
1 egg, lett sammenvispet
2 hvitløksfedd, hakket
1 ts spisskummen
1/2 ts tørket mynte
1 ss hakket bladpersille
2 ss hakket frisk koriander ( kan sløyfes)
salt og pepper

Yoghurtdressing

3 dl matyoghurt
1-2 hvitløksfedd, hakket
1/2 ts knust eller malt spisskummen
1 ts tørket mynte eller 2 ss hakket frisk peppermynte
1 slangeagurk
salt og kajennepepper

Couscous

250 g hurtig-couscous
3 dl grønnsaksbuljong
2 klatter smør
1 god håndfull hakkede nøtter (cashew, pistasj, valnøtter, mandler)
1 god håndfull hakkede tørkede aprikoser
2 ss granateplekjerner (kan sløyfes)
1 ts malt spisskummen
hakket bladpersille, mynte eller koriander
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper

Kjøttboller:

Bland alle ingrediensene til kjøttbollene sammen i en bolle. Elt sammen med hendene til det er blitt en smidig deig som slipper sidene i bollen. Del deigen i seksten like biter. Form til små boller. Pensle bollene med olje og stek de i en stekepanne eller grillpanne.

Jeg la bollene på et fat med litt olje på og vendte litt på de før jeg la de i stekepannen.  Ikke bruk for høy varme, for bollene må være helt gjennomstekte før du serverer de.

Yoghurtdressing/Tsatsiki:
Del slangeagurken på langs og skrap ut kjernen med en skje.

Jeg brukte et sånt lite redskap som man lager melonballer med til å skrape ut frøene. Da gikk det lekende lett.

Kutt agurken i små terninger. Bland sammen yoghurt, hvitløk, spisskummen og mynte. Rør inn agurkterninger og smak til med salt og kajennepepper.

Couscous:

Ha couscousen i en stor bollen og rør inn kokende kraft og smør. Dekk til bollen og la det stå og svelle i fem minutter.

Visp sammen olje og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Rør i couscousen med en gaffel, bland inn sitrondressingen og de andre ingrediensene.

Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Kokke-Lise er jo en av Hellstrøms protegeer, så maybe … Muligens ville jeg ha justert smaken på yoghurtdressingen litt, for den ble litt overdøvende i forhold til de milde, søte smakene på kjøttbollene og coucousen. Jeg er litt vel glad i både kajenne og hvitløk, så den ble litt for sterk i forhold til det andre på tallerkenen, selv om den var knallgod i seg selv. Så husk på det, om du lager retten. Ikke gjør den for sterk!

Karakter fra de vanlige dødelige: Celinn er som vanlig meget entusiastisk. Hun var så sulten at hun ga retten 10/10 og ropte ut «Åååh, gode kjøttbollene. Kom til meg! Fantastisk  godt.»

Karakter fra meg: 8/10. Tsatsikien, som er knallgod, ble litt for hot i forhold til det andre på tallerkenen. Dette er min egen feil, og ikke Kokke-Lises. Couscousen bare MÅ prøves!

Reklame

11 kommentarer om “Gode kjøttboller, kom til meg!

 1. Smør i couscous? Jeg pleier å ha i olivenolje. Synes ikke smør hørtes godt ut men det er kanskje bare meg 😛 Både byggris og couscous blir bedre med en skvett olje i, både konsistens og smak, synes jeg. Å ha frukt osv i hørtes veldig fristende ut da!

  Lammekjøttboller hørtes også godt ut!

 2. Jeg har ikke reflektert over det, jeg bare gjorde det fordi det sto i oppskriften hennes, i tillegg til hele 4 ss olje. Det var jo ikke så mye smør, da. Men den ble fin og fluffy i konsistensen. Det var skikkelig godt med nøtter og frukt i.

  • Åh jeg så ikke oljen med en gang! Så rart med smør da, egentlig.. Men det er jo bedre å prøve en hel oppskrift med en gang ogheller endre etterpå. Kanskje jeg skal la meg inspirere? Jeg fant noe byggris på pose, kok en pose i vann og få en porsjon-opplegg, kanskje jeg skal hive noe nøtter og frukt i den etter den er ferdig?

   • Ja, det må du prøve! Hvis du har yoghurt og agurk, så må du prøve den yoghurtdressingen også. Er vel ikke helt tsatsiki, i og med at agurken er i biter.

 3. HaHa, Matvraket Celinn var MEGET nöjd över de nya prestationer i de grekiska köket!!
  Men vanlig dödlig är jag inte helt enig, trodde jag var uppgraderad till expert panel nu??=)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s