Kyllingen som flotta seg med calvados!

Kokebok testet: «Kylling – Kjøkkenets beste råvare» av Clare Ferguson. 
Rett: Poulet à la crème
Prøvesmaker: Celinn
Hvor mange porsjoner: 2
Vil jeg koke mer fra denne kokeboken: Ja, definitivt!
Kokebok nr. testet: 16

For et par år siden, i jakten på den perfekte chicken tikka masala , kjøpte jeg en kokebok som het «Kylling, kjøkkenets beste råvare», av forfatteren Clare Ferguson, utgitt på Gyldendal forlag i 2002. Jeg fant ikke oppskriften jeg lette etter, men jeg fant veldig mange andre fine oppskrifter. Dessverre er boken ikke lengre i salg, men se etter den på antikvariat. Den er vel verdt pengene for en som er glad i kylling og leter etter nye måter å tilberede den på. Boken inneholder oppskrifter fra Kylling Korma til Nigeriansk peanøtt- og kyllinggryte til Spatchcocked kylling. Litt av alt, med andre ord.

Opptakten til denne middagen begynte da jeg var sykemeldt og lå på sofaen og pønsket ut hva man skulle lage til middag. Valget falt på Poulet à la crème. Jeg er meget svak for kylling i kombinasjon med en kremete saus og – mitt favorittkrydder – estragon. Sausen inneholdt også en annen interessant ingrediens, nemlig calvados, som er et brennevin laget av epler og lagret på eikefat. Og ja, det dufter like godt som det høres ut!

Calvadosen var en enkel sak å finne på polet, utfordringen kom da jeg skulle finne estragon. Dette er en ganske vanlig krydderurt, så de har den stort sett over alt. Men denne dagen hadde de den ikke på Meny på Oslo City. De hadde alt annet, fra sitronmelisse til kjørvel, men null estragon. Jeg gikk videre med min ene funksjonelle arm og den andre opptatt med polposer. Innom en innvandrerbutikk, nope … ingenting der. Innom en til (og nå begynte jeg å bli sliten av å slepe rundt på en polpose med calvados, marsalavin og en flaske cider) og der, der fant jeg den. Den mest begredelige, usle, visne estragonplante. Men det var i det minste «fersk» estragon, i  begrepets videste betydning.

Tanken på å gå en kilometer eller to til med polposer på glatte fortau i jakten på krydderurten, fikk meg til å gripe det tørre halmstrået og ta den med til kassen. Hun bak kassen bare så på planten, så på meg og sa «Du kan få den GRATIS».

Takk!

Poulet à la crème

4-6 porsjoner

Ca. 2 ss smør
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 1/2 kg kylling, i tolv biter eller 1 kilo kyllingfileer, delt i to på tvers.
3 ss calvados, konjakk eller brandy, varmet lett i en smørsmelter el. lignende
4 hvitløksfedd, knust
2 ss dijonsennep
2 1/2 dl tørr sider
blader fra en liten bunt estragon
2 1/2 dl fløte eller creme fraishe.
2 sprø epler, for eksempel Golden Delicious eller Granny Smith, skrelt, uten kjernehus og skåret i båter
2 eggeplommer
Havsalt og nykvernet svart pepper

Del kyllingen opp i tolv biter, eller færre, og stek de pent brune i en blanding av smør og olje i en stor stekepanne/sauteringspanne.

Varm 2 ss av calvadosen i smørsmelteren og hell det over kyllingen. Flamber! (Still deg i god avstand til pannen og bruk en fyrstikk). Rist forsiktig på pannen i 2-3 minutter til ilden dør ut. Ta så kyllingbitene ut av pannen og legg dem på et fat. Dekk fatet med aluminiumsfolie, sånn at de holder seg varme.

Tilsett hvitløk i pannen og rør godt. Tilsett deretter sennep, sider, halvparten av estragonen, salt og pepper. Ta vare på 4 ss av fløten og rør resten ned i pannen. Legg kyllingbitene tilbake i pannen, kok opp, senk varmen, legg lokk på og la det småkoke i 25 minutter.

Tilsett epler og la det putre videre til alt er mørt. Det tar ca 15 minuttter. Det står i oppskriften at du skal kaste estragonen, men jeg gjorde ikke det.

Legg kylling og eple på et serveringsfat og hold det varmt.

Ha eggeplommene i en liten  bolle og rør inn resten av fløten og calvadosen. Tilsett 4 ss av den rykende varme sausen i bollen og rør godt. Rør eggeblandingen ned i pannen. Varm sausen forsiktig, mens du vrir og vender på pannen eller rører til sausen blir tykk og fløyelsaktig. Smak til med salt og pepper, hell sausen over epler og kylling. Dryss resten av estragonen over og server.

Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Ville i såfall ha tilført ordentlig fersk estragon, og nok av den i tillegg! Altså, øve litt til og så kunne Hellstrøm fått smake. Trur eg …

Karakter fra de vanlige dødelige: 10/10 fra Celinn «Få oppskriften! Dette er sånn kylling skal smake. Nam nam!»
8/10 fra meg, for det ble litt lite estragonsmak. Men det er ikke oppskriften sin skyld! Jeg brukte også en blanding av kremfløte og lett creme fraishe. Man bør aldri bruke lette produkter i mat som skal kokes lenge, og det visste jeg. Likevel gjorde jeg det, og derfor skilte sausen seg litt. Men du gjør det ikke, ikke sant?

Du kan servere retten med for eksempel ris eller en salat, eller begge deler.

7 kommentarer om “Kyllingen som flotta seg med calvados!

 1. Jeg har aldri prøvd fersk estragon tror jeg! Men jeg elsker jo tørket. Må huske å handle mer, for nå er min 10. boks på et år tom eller noe, snart tom 😛

  Absolutt en fristende oppskrift, minus flamberingen :P… hehe.

  • Jeg var skikkelig nervøs da jeg skulle flambere. Klarte å slukke flammen etter 2 sekunder eller noe, så jeg tror ikke det utgjorde noe særlig på smaken. Så fambering kan droppes hvis man er redd for åpen ild. 😀 Tror jeg må gå til innkjøp av en sånn peislighter, sånn at jeg kan stå på behørig avstand og tenne på.

   Tørket estragon er en fin erstatning, men man behøver ganske mye for å få smak synes jeg. Det dufter helt utrolig godt av fersk estragon. Mmm.

   • Tror han er mer redd for meg+åpen ild egentlig hahaha!! Gjøre det utendørs. Men ikke nå :P..

    Flambering skal jo være verdt det i smak da, ellers hadde man vel ikke giddet å gjøre det. Men hva vet jeg, kan ikke si at jeg har sammenlignet flambert/ikke flambert.

    Må prøve fersk estragon, men aner ikke i hva egentlig 😛 Estragonmajones har vært et prosjekt før.

 2. Namm.. Det så godt ut! Det skal jeg jammen meg prøve meg på imorgen:-)
  Hva anbefaler du å servere ved siden? Ris el bakt potet? potetmos?
  Salat eller kokte grønnsaker?

 3. Namm… Det så godt ut. Da vet jeg hva jeg skal lage imorgen.
  Hva vil du anbefale å servere sammen med gryten?
  Ris/ potet, salat/ kokte grønnsaker?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s