Kokebok: River Cottage Everyday av Hugh Fearnley-Whittingstall
Rett: Lammekoteletter
Prøvesmaker: Celinn
Hvor mange porsjoner: 2
Vil jeg koke mer fra denne kokeboken: Ja, det tror jeg at jeg vil. En del fine hverdagsoppskrifter i den.
Kokebok nr. testet: 15
Hugh Fearnley-Whittingstall er en britisk kjendiskokk, tv-kjendis, journalist, matskribent og en forkjemper for «ekte mat». Han har gitt ut flere kokebøker, og jeg kjøpte boken River Cottage Every Day, for å teste ut noen av oppskiftene hans.
Valget falt denne gangen på
Lammekoteletter med hvitløk, timian og kapers
Til fire personer behøver du:
En stor hvitløk eller to medium
Litt raps- eller solsikkeolje
4 lårkoteletter av lam eller 8 doble lammekoteletter
2 ss kapers
En god håndfull timian
Noen kvaster rosmarin
Et lite glass med hvitvin eller sterk sider
Et lite glass med vann
Salt og pepper
Sett stekovnen på 220 grader. Legg en ildfast form inni stekovnen for oppvarming.
Varm en stekepanne og fres hvitløksfeddene (ikke ta av det ytre skallet, bare klem de lett med en kniv) på medium varme i noen minutter. Legg så i lammekotelettene og brun dem lett på begge sider. Krydre med salt og pepper mens du steker dem. Legg lammekotelettene og hvitløksfeddene over i den varme stekeformen, strø over med kapers , timian og rosmarin. Legg litt krydderurter under kotelettene også.
Sett stekepannen tilbake over varmen igjen, slå på et glass med hvitvin/sider og kok ut pannen. Når væsken er redusert til den halve, heller du den opp i den ildfaste formen sammen med et lite glass med vann. Krydre litt ekstra med salt og pepper. Sett formen inn i ovnen og stek i 15-20 minutter til hvitløken er mør og kjøttet gjennomstekt.
Server med rotmos, dampet kål og grønnsaker.
Rotmos av tre røtter
(til seks personer)
500 gram gulrøtter
500 gram pastinakk
500 gram melne poteter
Alle grønnsakene skal skrelles og deles i store biter.
50 g usaltet smør eller 0,5 dl rapsolje
1 dl melk (eller halvparten melk/halvparten fløte)
Fersk revet muskatnøtt (valgfritt)
salt og pepper
Kok gulrøtter og pastinakk i en kjele med saltet vann til grønnsakene er møre. Kok poteten i en separat kjele (men uten salt). Hell av vannet og damp grønnsakene i et minutt eller to. Ha gulrøttene og pastinakken i en food prosessor sammen med halvparten av smøret/oljen, og kjør til det er blitt en kremete puré.
Varm melken og resten av smøret/oljen i pannen du kokte potetene i, ha i potetene og mos til potetene er kremete i konsistensen. Kombiner så tilslutt alt sammen i pannen og krydre godt med salt, kvernet pepper og muskatnøtt. Serveres dampende varm. Passer til pølser, lam og vilt.
Og hvordan ble så egentlig alt dette?
Jau, jeg gjorde et skikkelig feilsteg når jeg prøvde å tilberede lammekoteletter på denne måten. For det første var kotelettene jeg fikk hos slakteren bittesmå, hun bak disken sa jeg trengte tre per pers, men jeg hadde nok behøvd det doble. For det andre så burde jeg ha valgt noe annet enn små, gebrekkelige lammekoteletter, for de ble skikkelig tørre og seige av oppholdet i stekovnen. En liten tur/retur i stekepannen hadde vært nok for de, stakkars.
En tykk lårkotelett hadde passet bedre til prosjektet.
Den andre feilen jeg gjorde, når ting skal tilstås og opp og frem på bordet, er at jeg ikke direkte leste oppskriften når jeg lagde rotmosen. Ho hum. Det var først etterpå at jeg så at gulrot og pastinakk skulle kokes for seg selv og etterpå få seg en tur alene i foodprosessoren. Jeg kokte alt i samme kjele og så klemte jeg det gjennom en potetpresse til slutt. Min mos ble mer rustikk i konsistensen enn hva den ville ha blitt om røttene ble gjort om til puré i food prosessoren først. Men godt ble det likevel!
Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Nei, no way, not!
Karakter fra de vanlige dødelige: Celinn: 6/10 på grunn av god smak på mos og saus. Trekk på grunn av lite og seigt kjøtt. Undertegnede er helt enig i denne konklusjonen. Retten bør lages igjen med rett type kjøtt for å få et skikkelig inntrykk. 5/10, sier jeg.
Er stadig en klage på matforumer her i landet, at alt av kjøtt er så pinglete og tynt.
Rotmos med litt konsistens hørtes nå bare godt ut 😉 hehe.
Det var en kjøttklump tilsvarende en ss på hver kotelett, så det var faktisk veldig lite kjøtt. Men lam er jo ikke så store heller da.
Rotmosen var kjempegod faktisk! 🙂
Det var ekstremt lite kjøtt ja!! I all verden… jeg klareri kke å unngå tenke på ei studentvenninne som var i New Zealand. Åt lam daglig pga det var det billigste kjøttet…. Vi har da sauer her i landet og…
Ja, men det er ikke så lett å få tak i sauekjøtt, faktisk. Det er vel helst når det er fårikålsesong at det dukker opp. Mange misliker den sterke smaken fra sauen, tror jeg.