Crème Brûlée

Tre generøse porsjoner.

Jeg har fått servert en del typer Crème Brûlée i løpet av min karriere som restaurantgjest. Noen har vært gode, noen har vært piffet opp med diverse krydder og urter som smakstilsetning, noen har vært for søte, mens andre igjen har vært helt perfekte.

Uansett, denne franske klassikeren er både glutenfri og egner seg fint til å lage kvelden før den skal serveres. Kalorifattig skal jeg ikke hevde at den er, selv om jeg har laget denne versjonen med matfløte.

Den er overraskende lett å lage, så vær ikke redd for å forsøke selv.

Crème Brûlée

6 eggeplommer
7 ss sukker
1/3 l matfløte (en boks)
1 dl helmelk
1 vaniljestang

Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene i en kasserolle sammen med melk, fløte og sukker. Gi dette et oppkok. Trekk kasserollen av varmen og la det stå og trekke i ti minutter. Pisk så inn eggeplommene.

Fjern vaniljestangen og hell blandingen over i tre store ramekiner eller fire små.

Formene skal stekes i vannbad. Fyll en form med vann til det når ca halvveis opp på ramekinens utside.  Stekes i stekeovn 140 grader (ikke varmluft), 35 – 40  minutter til de er stivnet.

La formene stå i kjøleskapet over natten. Like før servering kan du drysse demarasukker på toppen, før du karamelliserer sukkeret med en liten brenner. Hvis du ikke har en sånn kjekk sak (finnes som regel på tilbud etter jul), så kan du sette formene rett under grillen i stekovnen i noen minutter.

Reklame

10 kommentarer om “Crème Brûlée

  1. Ser du skriver at melkeblandingen skal kjøe i 5 minutter. Her har jeg registrert litt ulik info og praksis i forskjellige oppskrifter. De fleste er engstelige for at eggeplommene skal koagulere, og de mest fryktsomme sier at en skal kjøle blandingen helt, og deretter piske melkeblandingen litt etter litt inn i eggeplommene. Har du eksprimentert litt ? Jeg har fått litt bismak noen ganger jeg har vært litt kjapp, og lurer på om det er problemet..

    • Ja, du kan ha et poeng der. Dette er forsåvidt en liten porsjon, så det avkjøles ganske raskt i pannen og jeg har ikke hatt noe uhell så langt i alle fall. Eggeplommer begynner å koagulere ved 72 grader, så hvis du tror at det er for varmt, så kan du bruke et termometer og sjekke blandingen før du heller i eggeplommene. Jeg justerer i alle fall til ti minutter i oppskriften her, sånn at ingen får eggerøre. 🙂

  2. Hvordan er det å lage den med lettmelk i steden for helmelk?
    Jeg er laktose intolerang, og det finnes bare lettmelk og matfløte som er laktosefritt i denne sammenheng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s