Digert marsipankakebeist til festlige anledninger

Stor og stygg, men god på bunn!

Denne marsipankaken ble stor. Veldig stor. Trolig vil den kunne mette 40 kakesultne personer.   Grunnen til størrelsen er at undertegnede av og til leser oppskrifter med et halvt øye og derfor ikke får med seg alle detaljer.  Sånn som at røren man lager skal brukes til to bunner, ikke en stor en og derfor måtte lage en bunn til.  Hele 16 egg gikk med på dette prosjektet. Men av og til kommer det gode ting ut av feiltagelser og kan godt lage den den igjen til en spesiell anledning.

Til tross for at den ble litt (veldig) stygt pyntet på grunn av tidspress, så ble den god på smak og imponerende å se på i all sin velde. Ikke mobb meg for de stygge marsipanrosene og den halvsmeltede kremen. Vær så snill. Jeg er en sensitiv sjel innerst inne.

Marsipankake med vanilje- og jordbærkrem

Vi begynner med å lage sukkerbrødene.

Sukkerbrød

16 egg
500 g sukker
500 g hvetemel
3 ts bakepulver
4 ss varmt vann

NB! Dette skal holde til to bunner i langpanne! 

 Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt hvetemelet sammen med bakepulver. Bland det forsiktig i eggedosisen sammen med det varme vannet.

Kle langpannen med et bakepapir. Fyll i halvparten av røren. Følg anvisningen på stekeovnen din når du steker sukkerbrødet. Jeg stekte mitt på 170 grader i ca 30 minutter. Gjenta prosessen når det første sukkerbrødet er ferdig.

Vaniljekrem:

(Her kan du enten velge den fra Tine eller lage en selv):

1 vaniljestang
2 dl + 1/2 dl H-Melk
3/4 dl kremfløte
55 g sukker
30 g eggeplomme (2 små)
20 g maisenna (2 1/2 ss)

1 1/2 dl kremfløte, piskes og blandes i vaniljekremen når den er kald.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha 2 dl melk, vaniljestang, -frø, fløte og sukker i en kjele (kjelen bør ikke være mer enn halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet.

Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen.

Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.

Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp, slik at kremn ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen etter  at kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle. Det er viktig at kremen avkjøles raskt etter at den har kokt. Dekk kremen med plast og sett den i kjøleskapet. Før kaken skal monteres, pisker du 1 1/2 dl kremfløte stiv og vender den i vaniljekremen.

Jordbærfyll:

500 g frosne jordbær
2 bokser kremfløte
5 plater gelantin
15 ss sukker

Bløt gelatinplatene i ca 10 minutter i kaldt vann. Ta platene opp av vannet og smelt dem i en liten kopp i et vannbad.

Mos de ferske bærene med en stavmikser og sett blandingen i fryseren i en time eller to til den er halvfrossen, rør av og til.

Når bærblandingen er tilstrekkelig frosset, rører du inn gelatinen.

Pisk kremen stiv. Vend kremen forsiktig inn i jordbærblandingen, litt etter litt. Smak til med sukker.

Montering:

1 1/2 dl kremfløte, pisket til krem med 1 ts sukker
500 g jordbær, skivet

Del hver av bunnene i to, sånn at du har fire deler. Dynk første halve bunnen lett med en blanding av vann og noen dråper vaniljeessens. Legg på halvparten av jordbærkrem og halvparten av de skivede jordbærene. Legg så på en ny, dynket bunn. Legg på vaniljekrem. Dynk også den siste bunnen og legg på resten av jordbærkremen og jordbærene. Legg på toppen.

Stryk krem uten jordbær på toppen og rundt sidene av kaken.

Marsipanlokk

1 1/2 kg marsipan
1 eggehvite

Kna marsipanen med en eggehvite for å gjøre den litt mykere. Kjevl ut 1 kg marsipan til et stort, firkantet lokk.  Det enkleste er å kjevle oppå et bakepapir. Å kjevle marsipan er ikke for de svake, her må man bruke krefter! Du kan også få kjøpt marsipan (også farget)  på bakeri.

Draper marsipanen over kaken. Pynt etter hjertens lyst. NB. Ha mer enn 1 time til rådighet når du skal trille marsipanroser. Ellers kan de se litt sørgelige ut. Kremt.


Reklame

29 kommentarer om “Digert marsipankakebeist til festlige anledninger

 1. 🙂 bra det er flere som leser seg gjennom oppskrifta litt vel fort.Kakebunnen jeg laget 16.mai ble så stor at den ikke ble stekt skikkelig.Så da var det bare å lage ny.Det værste var at da kaken sto ferdig 17.mai var det nsten bare bakeren selv som hadde lyst på kake.Tusen takk for den :)hehe.

  • Ja, det ble tatt ca 6 biter av denne gigantkaken også. Men så og si alle som gikk hjem fra konfirmasjonen ble tvunget til å ta med seg en diger bit kake … Lese oppskriften er veldig viktig. Kremt.

 2. OK, DETTE var veldig imponerende, Eva. Kaken er ikke stygt pyntet i det hele tatt, den er nydelig. Og jeg håper du fikk stående applaus bare for å gjennomføre. Men herregud, jeg er sikker på at den var god på smak også, når jeg ser innholdet!

  • Det var god smak på den. Den smakte akkurat sånn en god marsipankake skal smake. Men jeg er litt flau over rosene og bladene. Kreme smeltet dessverre mellom hendene på meg da jeg pyntet kaken, så det ble litt … kliss på slutten der. Men pytt pytt. Jeg har lært til neste gang!

 3. Haha, der har jeg kanskje en fordel ja. Jeg lager generelt halve porsjoner av alt som kan lages, pga han er så kresen osv. Lager jeg noe asiatisk, da blir det fiskepinner til ham. Så da MÅ jeg lese alt og halvere.

  Jeg også synes kaka ble pen til å være amatør, herregud, jeg gikk matfag, jeg så hva folk kalte pynt der. Du er flink!! Øvelse gjør mester og alt det der. Absolutt ikke en «cake wreck» om du har sett den sida.. samler stygge kkaker!

  Jeg er ikke altfor glad i marsipankake, var det uten marsipan så skulle jeg lett hjulpet deg å fullføre 😉

  • Jeg er glad i marsipan da, men den kan garantert bare pyntes med krem og jordbær på toppen. Garantert godt det også. Nam!

   Ja, jeg har forstått at det kreves litt øvelse for å få til pene marsipanroser. Har sett en del på blogger og det er mange som lager roser som ser helt ekte ut.

   Cake wreck høres ut som en morsom side. 😀

   • du får leite opp sida, jeg bare vet det finnes noe sånt et sted. Tror de endte med å lage en bok også. marsipanfigurer generelt er bare teknikk og tålmodighet, lag et par småkaker eller pynt noen muffins, så skal du se det kommer 😉

    Krem og jordbær er absolutt også akseptabel kakepynt.

   • Ja, jeg elsker å bake og kunne godt tenke meg å bake mye mer. Synd at man legger på seg av den herrrlige kombinasjonen krem og hvetemel.

 4. Hei 🙂 Akkurat en slik oppskrift trenger jeg vet du 🙂 Takk skal du ha!! Skal ha navnefest for dattern min, og da kommer det kakesultne gjester. Men jeg har ett spørsmål, hvor stor er langpannen du har prukt og hva slags mål bør lokket ha? Jeg skal nemlig bestille ferdig lokk fra bakeri 🙂 Takk for svar 🙂

  • Oj, godt spørsmål. Jeg brukte en langpanne som jeg fant hjemme hos min mor, så jeg kan ikke gi svar på stående fot. Jeg skal undersøke og komme tilbake med mål! 🙂

   • Lagpannen var 36-37 cm lang og ca 26-27 cm bred, og rundt 5 cm dyp.
    For å få et flak som passer til kaken, ville jeg ha lagt på 12 cm på hver side – for å være helt sikker på at marsipanen dekker sidene godt. Restemarsipanen kan du lage om til pynt eller spise. 🙂 Altså, hvis du bruker en som er 37 x 27, ville størrelsen bli ca 50 x 40. Da har du i alle fall beregnet godt nok og det gjør ikke noe om du plasserer marsipanen litt skjevt på kanen. Det er jo litt fyll inni kaken også, men hver bunn er nok rundt 4 cm høye.

    Kjempemorsomt om du gir en tilbakemelding på hvordan kaken ble 🙂

    Jeg brukte forresten et serveringsbrett som kakefat. Det ble akkurat stort nok.

  • Bare hyggelig. Setter pris på at folk spør når det er noe som er uklart. Og så er det jo alltid hyggelig å vite hvordan det gikk 🙂

 5. Hei. Flott kakahar laga slik stor marsipankake fleire gongar sjølv. Har funne ut at å laga 3 eller 4 (alt etter kor høg ein vil ha kaka) bunner i litt tjukk «rullekake-versjon er enklare å arbeida med og ein får fleire lag,slik at kaka blir saftigare. 🙂 Huskar ikkje nøyaktig oppskrift akkurat no,men pleier å bruka 4 egg pr.lag. Desse er og greie å laga dagen før,-minskar stresset 😉

  • Ja, denne kaken kan også lages om til «tjukk rullekake» og bygges opp på den måten. Da må man bare passe på litt kortere steketid 🙂 Jeg lagde bunnene to dager før jeg skulle bruke dem. Det gikk bra det også. 🙂

 6. Heia. Jeg synes rosene var kjempefine jeg! Hvis du har laget all de på så kort tid kan du være stolt! Uansett så skal hjemmelaga se ut som hjemmelaga.:-)

 7. Dette ser ut til å være en flott kake. Deter bare et problem. Det er bare 4 av oss og en så stor kake vil gå til spille. Er det mulig å få en oppskrift til en noe mindre kake.

  Hilsen lykkelig baker.

 8. Hei

  Flott side- har aldri brukt annet enn egg, sukker og mel i mine sukkerbrød, 30 g sukker/mel pr egg.
  Og marsipan kan godt varmes 20 sek. i mikro/en. Jeg synes det skal gå fort, dermed krem/vaniljekrem/bringebærsyltetøy(mest syrlig smak) til fyll.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s