Hva mente du egentlig, kjære Gordon?

Kokebok testet: Gordon Ramsay’s Great Escape
Rett: Butter chicken
Hvor mange porsjoner: 4
Vil jeg koke mer fra denne kokeboken: Ja, alt kan da vel ikke gå så ille som første forsøk gjorde?
Kokebok nr. testet: 20


Jeg kjøper for det meste kokebøkene mine fra amazon.co.uk. Grunnen er at de er billige, at jeg leser bra engelsk, gratis frakt og at engelskmenn nå bruker dl og gram som resten av Europa. Men av og til så oppstår det misforståelser på veien, og det er det jeg lurer på har skjedd denne gangen – selv om jeg mener det er upresishet fra Gordons side og ikke mine dårlige engelskkunnskaper som er bakgrunnen for at dette gikk rett vest.

Eller er jeg bare en håpløs kokk?

I Gordon Ramsay’s Great Escape: 100 of My Favourite Indian Recipes
står det at dette er en oppskrift som stammer fra restauranten Moto Mahal i New Dehli, stedet hvor den originale butter chicken kommer fra. Jeg personlig tror de har lurt Gordon og gitt ham en helt annen oppskrift …

Butter Chicken  

Tomatpure, eller Tomato Purée. Ingen tvil ...

800g kyllinglår, beinløse og uten skinn, delt i 3-4cm biter
2 hvitløksbåter, skrellet og finknust
2 cm ingefær, skrellet og raspet/finhakket
½ ts fint havsalt
½ ts hett chilipulver
1½ ss sitronsaft
0,75 dl yoghurt naturell
½ ts garam masala
½ ts gurkemeie
1 ts spisskumin
1-2 ss olje, for børsting

For sausen:

1½ ss ghee or smeltet, unsaltet smør
2 hvitløksbåter, finhakket
2 cm ingefær, skrellet og finhakket
1 kardemommekapsel, frøene lett knust
2 nellikspiker
1 ss malt koriander
1 ts garam masala
1 ts malt gurkemeie
1 ts hot chilli pulver eller mer
2,75 dl tomat pure (eller er det passata eller tomater gjort om til pure?)
1 ss sitronsaft
40g usaltet smør
1 dl kremfløte
1 ss hakket koriander, til pynt

Marinade:

Legg kyllingen i en bolle med hvitløk, ingefær, salt, chili og sitronsaft. Legg på plastfolie og la det stå kjølig i minimum tredve minutter.

Miks så sammen yoghurt, garam masala, gurkemeie og spisskumin og rør dette sammen med kyllingen. Pass på at alle bitene er godt dekket av marinade. Dekk til og la stå i 3-4 timer.

Sett stekovnen på 180 grader eller 170 grader om du har varmluftovn.

Legg de marinerte kyllingbitene på en rist over en ovnsform og steik i 8-10 minutter. Ta ut av ovnen, pensle de med litt olje og snu de. Ba i 10-12 minutter til, eller til kyllingen er gjennomstekt.

Sausen:

Varm ghee eller smør i en panne og tilsett hvitløk og ingefær. Stek i et minutt eller så før du tilfører kardemomme, nellik, koriander, gram masala, gurkemeie og chilipulver. Rør i et par minutter eller til du kjenner krydderne begynner å dufte. Rør inn tomatpureen og sitronsaften og kok i et par minutter. Tilsett kyllingen og rør godt så bitene blir dekt au sausen. Til slutt tilsetter du smør og fløte mens du rører kontinuerlig til smøret har smeltet og sausen er glatt. Smak og tilsett mer krydder om ønskelig.
Hell over i en varm skål og server rykende het, pyntet med hakket koriander.

Og hvordan gikk nå så dette?

Jo da, alt gikk fint helt til jeg skulle lage sausen. Jeg stusset voldsomt over mengden tomatpuré som skulle til. 275 ml stod det. Det skulle tilsvare 2,75 dl tomatpuré. 2,75? Det kunne ikke stemme. Og 100 ml fløte … Jeg måtte gå online og google, i tilfelle jeg hadde begynt å bli senil og ikke lenger kunne flytte komma for å gjøre ml om til dl, men jo da … jeg hadde rett. For sikkerhets skyld googlet jeg tomato paste også, og wikipedia ga meg dette svaret, nemlig at tomato purée er det samme som amerikanerne kaller tomato paste. Så … da er det vel det samme som god, gammeldags norsk tomatpuré da?

Hjelp, tenkte jeg på dette tidspunktet. Her har vi tomatpure blandet med hele 3 dl fløte, 2 dl mer enn påkrevet. Deilig, kremet saus? Think not!

I alle fall så gikk det sånn som jeg fryktet. Det ble en hard, tomatdeigklump i panna. Jeg spedde med smør og 1 ussel desiliter med fløte, men det var fortsatt alt for lite væske. Jeg smakte på og det smakte … suprice … tomatpure! Panikken kom (sulten gjest på stua) og jeg hadde i resten av fløteboksen. Det hjalp fortsatt ikke. Det var og ble en limaktig gugge som koste seg i sautepannen. Smakte godt gjorde det heller ikke. Det smakte bare tomatpuré.

Heldigvis har jeg hatt katastrofer på kjøkkenet før, så jeg fikset miseren ved å fjerne nesten alt av tomatpuré-miksen, tilføre yoghurt naturell og to ss med Pathaks Tikka masala-paste for å få det hele spiselig. Klarte selvfølgelig å grise til meg selv i løpet av denne prosessen også, men heldigvis hadde jeg bare på meg joggebukse og en slaskete t-skjorte (søndag, you know …).

Så mitt store spørsmål er, mente Gordon virkelig at man skulle bruke nesten 3 dl tomatpuré i en rett? Eller er det italiensk passata han mener vi skal bruke?

Min uvitende gjest, JT, fikk servert den meget modifiserte utgaven av butter chicken og synes det var godt. Men da han fikk se skålen med «reservert» tomatpure og fløte, utbrøt han: Hva har du tatt bilde av? Blodig diare?

- Hva er dette? Blodig diare???

Og det sier vel sitt …

Hvis noen andre har prøvd denne retten med hell, så vil jeg gjerne høre om det. Her er en link til den originale oppskriften. Som dere ser så er dette med tomatpureen livlig diskutert i kommentartråden under. Gordon presiserer at det er 3 dl tomatpure han mener, men jeg er fremdeles ikke sikker på om han har laget denne retten selv. For hvilken alkymi er det som skjer på Gordons kjøkken, som ikke skjer på mitt?

Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Jeg synes jeg ser for meg ansiktet til Hellstrøm når jeg prøver å servere ham kylling i tomatpuré, samtidig som jeg hevder hardnakket at det er en verdensberømt oppskrift på butter chicken.

Karakter fra ekspertpanelet: Det kom aldri så langt, men JT spiste den modifiserte retten og syntes det var godt.

Karakter fra meg: 1/10.

Reklame

15 kommentarer om “Hva mente du egentlig, kjære Gordon?

 1. Jeg synes du reddet deg godt inn, jeg 🙂
  Min erfaring er at det er mye skrivefeil og dårlig korrekturlesing ute og går, både i norske og engelskspråklige kokebøker. Eller så kan det være del av kokkenes onde plan om at ingen skal kunne lage maten så god som dem… 😉

  • Jeg har gått gjennom en del av Ramsays oppskrifter nå og de har faktisk vært veldig gjennomarbeidede. Denne oppskriften ligger også ute på hjemmesiden til tv-selskapet som produserer de fleste programmene hans og de har sjekket med ham og jo da, det skal være nesten 3 dl tomatpuré! Tror jeg heller til din teori om at det er en ond plan bak ja. Ha ha.

 2. Nei så sært?! Altså asiatisk matlaging er noe dritt har jeg funnet ut, mange amerikanske/britiske ord ute og går som betyr noe helt annet i motsatt land. Så lenge jeg ikke vet hvilken land bloggen er fra, så vet jeg jo ikke hva man bruker…. Asiatisk har jeg derfor masse norske kokebøker om!! Like greit.. får håpe de vet hva de skriver..

  Men tomato paste? Det skulle jo være rimelig greit vel? Og at Gordon bare svarer at oppskriften er riktig er jo drøy da, dette kan jo ikke stemme?! Man trenger da virkelig ikke så mye tomatpure, det er jeg helt enig i . Du lager jo ikke mat til 20 stk her?!

  Merkelig opplegg. Dessuten så vet jeg ikke helt om jeg tenker tomat når jeg tenker Butter Chicken – men det er kanskje bare meg.

  • Det er britisk faktisk, og boken er britisk, og da er Tomato Purée etter alle solemerker det samme som norsk tomatpure. Om jeg noen gang skulle prøve denne oppskriften igjen, så tror jeg at jeg går for hakkede tomater gitt. Og helt enig med deg, butter chicken er da virkelig ikke tomato chicken? He he.

 3. Hei, mulig forvirringen er rundt tomato paste vs tomato puree. Ikke sikker paa England, men her i Australia er tomato puree moste, kokte tomater som har beholdt vanninnholdet og er MYE tynnere enn tomato paste.

  • Derom strides de lerde, altså om Gordon bruker tomatpure eller noe annet. De fleste har komme til at det er god, gammeldags norsk tomatpure han faktisk mener.- Men det logiske burde selvsagt være moste, kokte tomater. Den ble jo helt uspiselig sånn.

 4. Det här receptet använder jag som jag hitta i någon av mina indiska kokböcker.

  /Erik

  Smörkyckling
  1 kg kycklingfiléer
  4-5 matskedar olja

  Till marinaden:
  4 dl yoghurt
  6 vitlöksklyftor
  1 cm färsk ingefära
  ½ tesked chilipulver eller paprika
  ¼ tesked mald koriander
  ½ tesked mald kummin
  ½ tesked garam masala
  ½ tesked salt
  2 teskedar limesaft

  Till mabkani-såsen:
  2 burkar tomater
  75 g kylt smör
  ½ tesked paprikapulver
  några droppar vinäger
  ¼ tesked garam masala
  salt
  ½ dl grädde

  Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter.
  Kör vitlöken och ingefäran till puré i en mixer.
  Blanda purén, marinadkryddorna, salt och limesaft med yoghurten i en skål.
  Marinera köttet i yoghurtblandningen.
  Hetta upp oljan i en tjockbottnad traktör panna eller kastrull och lägg i kycklingen tillsammans med marinaden.
  Täck med lock och koka på svag värme tills det är klart.
  Vänd kycklingbitarna några gånger under tiden.
  Häll tomatpurén i en stekpanna och fräs i omkring 5 minuter tills en del av vätskan har avdunstat.
  Tillsätt det kalla smöret och paprikan och låt blandningen småkoka i 1 minut.
  Smaka av.
  Tillsätt eventuellt några droppar vinäger.
  Strö garam masala-pulvret och salta efter smak.
  Häll i grädden och rör om.
  Nu är såsen färdig.
  Häll den över kycklingstuvningen och blanda alltihop väl.
  Servera omedelbart med ris.

 5. I internasjonal matlaging betyr puré som regel finmost mat, altså ikke konsentrert og smakstilsatt.
  Jeg laget denne oppskriften i dag, med hermetisk tomat kjørt i stavmikseren. Stekte kyllingen i panne istedenfor i ovn, det funka bra, selv om det er litt juks. Økte oppskriften på saus, og det er jeg glad for, hadde blitt litt lite hvis ikke.
  Serverte med ris, naan og raita, og det var nydelig.

  Kan absolutt anbefale deg et nytt forsøk

 6. Tenkte jeg bare skulle presisere at Tomato Puree er «pureiserte» tomater, og ikke norsk tomatpuré, som kan kalles Tomato Paste. Så jeg ville heller kjørt litt hermetiske tomater med en stavmikser. 🙂

 7. Hei. Jeg synes ikke det er så rart eller at det virker som det er feil i oppskriften. Søkte opp Ramsays Butter Chicken i en engelsk oppskrift og det høres egentlig ikke feil ut. Ca 3 dl med tomatpure er jo egentlig ikke så mye til en sausbase. Og 1 dl fløte. Når jeg tenker på dl tenker jeg på at et vanlig melkglass er ca 2 dl, og det er jo ikke så mye… Skjønner ikke hva som ble feil hos deg:s Pleier kjøpe tomatpure i Sverige, i store hermetikk bokser på 800 g. De er ganske billige. Når det er sagt er jeg amatør på kjøkkenet selv, men ser som sagt ikke at det skulle være noen feil. Søk opp bilder av retten, så ser du at kyllingen ligger i en saus:) Lykke til

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s