Alle elsker karamellpudding <3

Kokebok: Aschehougs store kokebok, anno 1963
Åsted: Mitt eget kjøkken
Kokebok testet: Nr. 6

Porsjoner: 4 generøse
Gjester: Kristin og Ragnhild

Man blir invitert bort til noen på middag og har tatt på seg å lage dessert. Hva lager man da?

Jeg landet først på pannacotta – italiensk fløtepudding, men min gode venninne Elin sa at jeg måtte lage karamellpudding – «fordi det er så mye enklere enn du tror!». Elin er født husmor (hun kom til verden med et forkle rundt livet, det er jeg sikker på), så man kan ikke ta alt hun sier for god fisk. Men jeg var villig til å gjøre et forsøk.

Og det var et veldig lykkelig valg, for det viser seg at omtrent alle elsker karamellpudding!

Jeg plukket ut en oppskrift fra Aschehougs store kokebok (anno 1963), som jeg har kjøpt i et antikvariat.

Ekte karamellpudding

Karamell til formen:
2 dl sukker

Varm en liten 1 liters form.

Hell sukkeret i en kjele og sett på varmen. Jeg satte på fullt, og det var nok ikke så smart for det gikk veldig raskt. Mens jeg sto og pillet eggeskall ut av bollen jeg hadde knekt eggene i, hadde sukkeret allerede halveis smeltet og blitt mørkebrunt. Og litt vel mørkebrun.

Et annet tips er å ikke glemme spiralvispen oppi gryta, for da må du i tillegg drive og daske på vispen for å få ut sukkerklumpene som har satt seg fast. Og ja, det er faktisk enkelt å vaske sukkeret ut av gryta etterpå!

Når sukkeret har blitt karamellbrunt, heller du sukkerblandingen i den varme formen og dreier rundt til det er pent fordelt i formen. Overskuddet heller du selvsagt ikke ut, men lar det bare bli i bunnen av formen.

Karamell pent fordelt i formen. Jeg glemte å "karamellisere" det i midten.

Steg 2. Karamellpudding

6 dl fløtemelk (jeg brukte en boks fløte (1/3 l) og 3 dl helmelk)
1-2 ss sukker
1/2 vaniljestang eller tilsett litt vaniljepulver etter at det er kokt opp (Jeg brukte økologisk vaniljepulver, som består av ekte oppmalte vaniljestenger).
3-4 egg (jeg brukte 4 egg)

Pisk sammen eggene så de blir godt blandet. Holder å piske for hånd.

Kok opp fløteblandingen, sukkeret og vanliljestangen. Pisk hele tiden mens du rører dette inn i eggeblandingen.

Sil blandingen mens du heller den opp i formen. Dette for å fjerne eggestrengene.

Sett i vannbad nederst i ovnen og sett ovnen mellom 100-150 grader (alt etter hvor varm ovnen din er) i  1 – 2 1/2  time. Det er bedre å sette ovnen litt for lavt, enn varmt (er den for varm, så vil den pipe seg, kunne Elin opplyse meg om).

Og når ser du så at puddingen er ferdig? Den skal være litt dildrete å ta på, men dog fast. Litt som en aspik. Husk at den vil stivne ytterligere når den er tatt ut av ovnen. Min pudding var inni ovnen i minst to timer på 120 grader

Når puddingen er ferdig, er sukkeret smeltet og du har masse deilig karamellsaus fiks ferdig til puddingen!

Server med en kremklatt.

Har dessverre ikke noe bilde av puddingen på fat, da den gikk så raskt unna at jeg ikke rakk å slå på kameraet før halve formen var tømt.

Karakter: Alle sverget på at den var kjempegod og helt perfekt. Selv syntes jeg karamellsausen smakte litt brent, mens Kristin og Ragnhild syntes det bare var pikant.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s