Tre Firkornsbrød

Tre store firkornsbrød.

Dette brødet bruker jeg å bake hver gang jeg er på besøk hos min mor Sigrun på Averøya. Det begynte med at jeg rasket med meg en boks firkornblanding fra frokostblandingshylla, og tenkte at dette måtte være en smart måte å få med mange kornslag i brødene på en enkel måte. Firkorn inneholder  (flaket) fullkorn av bygg, hvete, havre og rug.

Som regel bruker jeg ikke oppskrift når jeg baker brød, det går mest på slump, men har prøvd etter beste evne å notere det ned denne gangen.

Tre Firkornbrød

Ta den tiden deigen trenger til å heve før du setter den i ovnen. La de heve et stykke over kanten før du setter de inn.

1300 g hvetemel
350 g siktet spelt
400 g firkornblanding
50 g linfrø
100 g solsikkefrø
300 g sammalt hvete grov
12 dl væske (valgfritt, bruk gjerne melk/kefir/surmelk/yoghurt som for eksempel har gått ut på dato men ikke har muglet/blitt dårlig, bland gjerne forskjellige typer og spe med vann om du ikke har nok, eller bruk bare vann. Jeg brukte nesten en liter lett surmelk som var gått ut på dato i tillegg til vann.)

4 ts salt
3 ss nøytral olje (solsikke eller raps)
1 ss sukker eller 1 ss sirup (mørk eller lys)
½ pakke fersk gjær eller en pakke tørrgjær.

Bland alt det våte i bollen til maskinen du skal bake brødet i, pluss sukkeret. Sett maskinen på det laveste hakket, og smuldre i gjæret. Ha så i alt det tørre (jeg bruker å blande det sammen i en annen bolle) og ha det i litt etter litt mens maskinen går på det laveste hakket. Det er nok mel i når deigen slipper bollen og deigen ikke etterlater noen spor på siden av bollen.

Om det blir for lite mel, så bare tilsetter du litt mer hvetemel. Det lønner seg alltid å følge med på deigen når man baker og slutte å tilsette mel når man ser at deigen slipper kantene. Elt så litt til og se om den forandrer seg igjen, før du eventuelt tilsetter mer mel. For mye mel fører til kompakte brød. En perfekt deig skal virke fuktig, men ikke klissete og flytende.

Elt så deigen på hakk to på maskinen i 8  minutter.

Jeg bruker aldri å varme væsken før jeg baker med den i maskin, fordi varmen som oppstår når den blir eltet er nok til å sette i gang heveprosessen. Om du bruker tørrgjær kan det lønne seg å lunke væsken litt.

La brødene heve i en time eller to, alt etter hvor varmt det er i været eller hvor varmt det blir i bakebollen din mens du elter. Brødbaking er en omstendelig prosess, og det er best å la deigen ta den tiden den trenger, uten å forsøke å påskynde prosessen.  Kommer temperaturen i deigen over 30 grader, vil gjæringsprosessen gå langsomt, og kommer du over 40 grader, begynner gjærcellene å dø.  La deigen stå i vanlig romtemperatur når den skal heves, bare pass på at det ikke er trekk i rommet.

Bak så ut brødene og la de heve en time til, eller til de har kommet litt over kanten av formen (se bilde).

Dette blir til tre store brød i form.

Stekes på 200 grader (ikke varmluft) nederst i ovnen i  40 minutter. Legg gjerne et bakepapir på toppen av brødene etter 20 minutter, for å forhindre at de blir for brune på toppen. Siden hver ovn er litt forskjellig, så er det smart om du første gangen sjekker  om de faktisk er stekt etter førti minutter. Når du tar de ut av formen, så skal det lyde hult når du banker på de med knoken.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s