Ingrids beste kvæfjordkake

 • Kokebok testet: Ingrids Beste Festkaker
 • Rett: Kvæfjordkake
 • Hvor mange porsjoner: ca 15- 20.
 • Vil jeg koke mer fra denne kokeboken: Ja! Har allerede brukt den i nærmere 20 år.
 • Kokebok nr. testet: 26

Noen av de mest velbrukte kokebøkene mine, er Ingrid Espelid Hovig sine. Den store rødrutede har mistet papiret på ryggen og ser temmelig sørgelig ut. Noen av sidene har limt seg sammen og må åpnes varsomt for å ikke bli ødelagte. Sidene har museører og matflekker.

Alltid når jeg tar frem en kokebok, så kan jeg umiddelbart se om jeg har brukt den. Det er alltid ett eller annet fingeravtrykk med røre eller fett som har satt sitt preg inne i boken. Jammen bra jeg ikke har mus i hus. Da hadde de nok fortært bøkene mine som snacks.

Denne gangen har jeg valgt å teste en av mine perler i samlingen, nemlig Ingrids Beste Festkaker. Ok, egentlig er det litt fjusk å si testing. Jeg har tydd til denne oppskriften utallige ganger.

Boken inneholder alle klassikere en norsk kakebaker behøver, sånn som kransekkake, fyrstekake, eplekaker i 17 variasjoner, diverse paier, ostekaker og så videre. Kommer du over denne boken på et antikvariat eller loppemarked, så anbefaler jeg deg å kjøpe den.  

Denne oppskriften er opprinnelig til en liten langpanne, men jeg har doblet den her. Saken med Kvæfjordkake eller Verdens beste, er at den alltid går unna som et varmt hvetebrød når serverer den. Fatet med Kvæfjordkake er det er gjerne blir tømt raskest når man er i et festlig lag med mange og man kan stå igjen skuffet om man ikke er raskt ute med å skrikre seg en bit.

Hvis du ikke vil ha en stor porsjon, så kan du halvere oppskriften og lage den i en liten langpanne.

Kvæfjordkake

200 g smør
200 g sukker
8 eggeplommer
200 g hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
8 ss melk

Smør lagpannen og kle den med bakepapir. La papiret gå litt ovenfor kanten av langpannen, for kaken hever seg ganske mye. Smør også papiret lett.

Pisk smøret og sukkeret hvitt. Bland eggeplommene i. Bland bakepulver og vaniljesukkeret i melet, og tilsett melet og melken vekselvis i røren. Stryk røren jevnt utover langpannen.

Marengs

8 eggehviter
350  g sukker
150 g grovhakkede eller skivede mandler

NB! Her er det ekstremt viktig at du bruker helt rent utstyr. Bruk gjerne en ny, ren bolle når du pisker eggehviten. Det går veldig raskt, så du kan godt bruke en håndmikser. Er det det minste fett på vispene eller i bollen, så vil du ikke få stiv eggehvite.

Visp eggehvitene godt stive. Visp så i sukker, litt om gangen, til det blir en stiv masse. Stryk massen på toppen av kakerøren og dryss grovhakkede/skivede mandler over.

Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader celcius i ca. 25 minutter eller til marengsen har fått en fin farge og er litt stiv å ta på.

Avkjøl kaken litt i formen. Trekk den så på papiret på en rist. Kaken skal ikke hvelves.

Fyll

Lag vanliljekrem eller romkrem, alt etter hva du foretrekker. Du kan også bruke den fra Tine. Bland litt stivpisket krem inn til slutt (ca 1 – 2 dl). Oppskrift på vaniljekrem finner i denne oppskrften her om du velger å lage alt fra bunn.

Del kaken i to like store deler. Leg kremen på den ene delen og legg den andre delen av kaken over. 

Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Ja, Hellstrøm skulle ha fått en bit om jeg hadde laget vaniljekremen fra bunnen av. Han ville sikkert ha spyttet ut en som brukte ferdig vaniljekrem fra Tine.

Karakter fra meg: 9/10, denne ble rimelig perfekt, flott kake som alltid!

Reklame

11 kommentarer om “Ingrids beste kvæfjordkake

  • Det er kaken som får 9 av 10 poeng. Nei, boken er ikke i salg lengre, men jeg har funnet flere av bøkene i denne serien i antikvariat. De er veldig gode og har fine bilder.

 1. Kvæfjorkake er så utrolig godt. Jeg lager det altfor sjelden.

  Den første kakeboken jeg fikk når jeg var rundt 10 år var i denne serien Ingrids beste. Den er brukt utrolig mye, godt brukt.

  • Ja, jeg har brukt denne mye og også en som heter «Godt av kjøttdeig». Her har jeg funnet oppskrifter på både kjøttkaker og kjøttpudding som jeg har brukt flere ganger. Jeg har også tre bøker til i serien, blant annet om fisk og om brødbakst og en med mat fra gamle dager.

   Men jøss, kakebaker som tiåring! Hva bakte du? Jeg tror den første ordentlige kaken jeg bakte var en gulrotkake som jeg fant oppskriften til i et tegneserieblad. Ellers gikk det veldig mye i hjemmelaget karamell. Det var stor sorg i heimen da karamelloppskriften forsvant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s