Enkel tomatsaus

Denne sausen ble til en helt vanlig tirsdags kveld da jeg måtte bruke opp en boks med cherrytomater som sang på siste verset, sammen med en litt sørgelig stilk med stangselleri og en løk jeg hadde skjært en liten skalk av. Den er fyldig i smak og har et lite sting på grunn av chilien.  Sausen kan fint fryses ned.

Enkel tomatsaus som går fint sammen med pasta

Du behøver:

1 løk
2 -3 fedd hvitløk
500 g cherrytomater eller annen type tomater
1 boks med hakkede eller hele tomater
2 1/2 dl rødvin
1 ss tomatpure
1 stilk stangselleri (kan sløyfes)
1 god klype tørket chili
2 dl buljong (grønnsaksbuljong eller kyllingbuljong, jeg brukte en liten boks med fond du chef som jeg hadde i skapet. Bruk en buljongterning om du  ikke har annet)
Eventuelt vann til å tynne sausen med
Urter, salt og sukker 

Løk, hvitløk og stangselleri hakkes i små biter og freses i 2-3 ss olje. Tilsett 2 1/2 dl rødvin og kok i 5 -10 minutter. Tilsett tomatene, hakket i biter (delt i fire om det er cherrytomater) + en boks med hakkede tomater. Tilsett 1 ss tomatpure. La det hele småputre i en time. Rør om av og til.  Tilsett litt hakkede urter som for eksempel timian, basilikum og oregano helt mot slutten av koketiden. Smak til med salt og en liten klype sukker for å runde av sausen.

Tips: Frys ned rødvinsskvetter i plastbokser. Kjekt å ta opp og bruke i sauser når anledningen bryr seg.

 

Reklame

7 kommentarer om “Enkel tomatsaus

 1. Tomatsaus – jeg blir aldri lei. Men hver gang jeg bruker rødvin i sausen, synes jeg vinen blir så dominerende. Vet du hvordan man unngår dette? Jeg bruker ikke engang mye.

  • Det du må gjøre for å ikke få den rå vinsmaken på sausen, er å la den koke inn til ca halvparten før du tilsetter tomatene. Prøv det neste gang. Min saus smaker ikke vin i det hele tatt, den er bare fyldig.

  • Ja, det gir en ekstra dybde med litt buljong. Det eneste jeg ikke liker helt med Fond du chef er at de har noen rare tilsetningstoffer (maltodextrin og gjærekstrakt for å nevne noen, men påstår at det ikke er noe kunstig tilsatt. Men det er veldig hendig med disse små eskene når man bare skal ha litt, må innrømme det.

   • Ja gjærekstrakt kan jo faktiskl være naturlig da, vet mange vegetarer bruker det som krydder for det gir en ostesmak eller noe sånt… jeg har spist produkter med bare gjærekstrakt og ikke blitt dårlig, spiser jeg glutamat blir jeg garantert dårlig. Og maltodextrin er jo omtrent bare som sukker, greit, det kunne vært uten, men jeg nekter å kjøpe pulverterninger!!

    Jeg har en økologisk grønnsaksbuljong i pulver – klart den er rein. Aldri sett noe tilsvarende for kjøtt. Synd, egentlig, det burde jo gå an å lage?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s