Den store myten om vann

Av en god venninne fikk jeg for en stund siden en veldig interessant bok som heter «Sannheten om mat» av Jill Fullerton-Smith.

Den ble utgitt av NRK Aktivum i 2007 i forbindelse med at de sendte en tv-serie fra BBC med samme navn. Boken gjennomgår en hel rekke myter forbundet med mat, som «er rødvin sunt eller usunt?», «bør vi småspise eller fråtse?»,  «er det bryet verdt å drikke åtte glass vann om dagen?», «hvorfor kan den slanke venninnen din spiser alt hun har lyst på og aldri legge på seg?» og «virker egentlig renselsesdietter?». Boken avkrefter også myter som at barn får sukkerrus når de spiser mye søtsaker.

Spesielt vann og behovet for å drikke mye vann har vi fått innprentet på mange kanter. Til og med i barnehager kan vi se unger som går rundt med vannflasker, inspirert av sine foreldre.

Men trenger vi virkelig så mye vann?

Jeg var nettopp i et middagsselskap og en annen venninne av meg sa at hun hadde hørt på et Grethe Roede-kurs at man ikke ville gå ned i vekt om man ikke drakk minst to liter vann daglig, kaffe og te teller ikke.

Myte eller ikke?

I boken står det følgende:

«… det er en stor myte at vi trenger å drikke to liter vann om dagen. De fleste av oss trenger ikke så mye vann for å unngå uttørring. Dessuten er det fullt lovlig å regne med vannet i kaffen og teen vi drikker – og i maten vi spiser. Videre er det ikke riktig at kroppen blir renset for giftstoffer, eller at hud og hår bli yngre av å drikke mer vann.»

Videre har vel de fleste hørt at når man allerede er blitt tørst, så er man dehydrert. Det stemmer heller ikke.

Fullerton-Smith sier videre: «Tørst er en sterk følelse som slår inn når kroppen har mistet en eller to prosent av sin totale vannmengde. Dette skjer lenge før man kan begynne å snakke om dehydrering. Så lenge du har tilgang på vann, er det usannsynlig at du vil bli alvorlig dehydrert – kroppen tillater det ikke.»

Og hva så med alkoholholdige drikker, kaffe og te? Er ikke disse vanndrivende og øker urinproduksjonen? Nei, faktisk ikke! Flere forsøk viser at kaffe og koffeinholdige leskedriker ikke har noen betydelig innvirkning på urinproduksjonen i det hele tatt. Med andre ord har det omtrent samme virkning å drikke en kopp kaffe som å drikke en kopp vann. Dermed kan du trygt inkludere koffeinholdige drikker i totalregnskapet over hvor mye vann du tar inn.

De eneste drikkene som kan føre til netto vanntap, er de alkoholholdige og selv da er effekten bare merkbar etter flere glass.

Og hva står så bak myten om at vi trenger minst to liter vann hver dag?

I 2002 avdekket dr. Heinz Valtin ved Darthmouth Medical School i New Hampshire den sannsynlige kilden til anbefalingen om å drikke to liter vann om dagen. Han mener at rådet stammer fra feiltolkningen av en rapport som ble offentliggjort i 1945 av USAs Mat- og Ernæringsvesen. En nøkkelopplysning i rapporten er at kroppen trenger omtrent en milliliter vann for å bearbeide hver kalori den inntar. En gjennomsnittlig diett inneholder omtrent 2000 kalorier per dag, noe som antyder et daglig behov på to liter. Rapporten konstanterer imidlertid at «det meste av dette finnes i behandlet mat» – noe den moderne vannmyten har oversett.

Og hva med myten om at det lønner seg å drikke vann før man inntar et måltid, sånn at man fyller opp magesekken og holder seg mett lengre? Dessverre er dette også en myte. Kroppen slipper rent vann det rett gjennom magesekken. Skal du holde deg mett lengre, bør du satse på kalorifattig suppe. Fiber og vann blir tolket som mat, gir substans uten å tilføre så mange kalorier, fyller magen og holder deg mett lengre.

10 kommentarer om “Den store myten om vann

 1. Er jo uansett teit å si at «alle trenger 2 liter vann/8 glass». Noen er lange, noen er korte, noen er vide og noen er smale… enkelt og greit. Hadde det vært et slags «et glass vann per 10 kg» så hadde det jo ihvertfall begynt å gi mening.

  Jeg drikker mye vann, mye te i perioder, mye juice i perioder, men tipper mest rent vann egentlig. Fordøyelse og alt føles mye bedre. Sitter man og tenker hardt på noe, så synes jeg et glass kaldt vann hjelper litt. Frisker opp hjernen 😛 😛

 2. Jeg drikker veldig mye vann selv, faktisk. Har alltid et glass i nærheten, så jeg tror det er en vane. Det er jo også viktig å drikke en del vann hvis man kjører på med veldig mye fiberrik kost. Tror egentlig moralen her er at man trenger ikke trenger å gå rundt med en vannflaske hele tiden eller tvangsdrikke masse vann 🙂 😀

 3. Slik jeg forsto Grete Roede-kurslederen, kunne det være en sammenheng mellom for lite vanninntak og mangel på vektreduksjon, til tross for at man fulgte kursopplegget slavisk for øvrig. Men det var ikke slik at man MÅTTE drikke to liter vann for å gå ned.

  Noen tror at jo mer vann man drikker, jo bedre. Og så bælmer dem nedpå fem liter om dagen. Slikt tror jeg ikke på. Men ofte når jeg har vondt i hodet, er det fordi jeg har drukket for lite. Og det er en kjennsgjerning at jeg føler et økt velvære ved å drikke vann. Vann er også den drikken som mest effektivt slukker tørsten.

  Noe av det store fokuset på å få folk til å drikke vann tror jeg også henger sammen med at folk blir så overvektige nå. Da jeg var i New York for et år siden, hang det plakater på t-banen: «Are you pouring down the pounds?» En opplysningskampanje om hvor mange kalorier det var i leskedrikker, hvilket folk gjerne glemmer når de ikke forstår hvorfor de legger på seg. En annen ting er tannskadene leskedrikker gjør.

 4. Men i følge denne undersøkelsen, så skal det veldig mye til før vi klarer å dehydrere vår selv. Det eksisterer utrolig mange myter rundt det å drikke vann og mengdene vi behøver.

  En myte er blant annet at vann sørger for vekttap, som kurslederen din trodde. Det som hun derimot kan ha rett i, er at hvis man spiser veldig mye fiber og ikke tar hensyn til det, så kan man få treg mage. Hvis du ikke har treg mage, så drikker du nok vann til daglig.

  http://www.cycling-inform.com/nutrition/250-debunking-the-myth-around-how-much-water-to-drink

 5. Nå passer ikke kroppen min Grethe Roede i det heletatt, så jeg ville gått opp i vekt ved å følge hennes matplan. Det lønner seg i utgangspunktet ikke å drikke mens man spiser et måltid for da blir fordøyelsen tregere.

 6. Helen: Jeg tror ikke det spiller noen rolle når man drikker, for magen slipper rent vann tvers igjennom magen uten å ødelegge fordøyelsen 🙂

 7. Ingen av dere eller en gang de som har laget innlegget har hørt om pH i vann? Man bør drikke opp til 3 liter om dagen for å holde det gående, og de som tror flaskevann er sunt tar grundig feil. Vannet må ha den rette pHen for å få den rette effekten kroppen vår trenger, og det er energi. Bare da kan man bli slankere av å drikke vann.

   • Menneskekroppen tåler mye juling kan man trygt si, men hvor mange føler seg oppegående på en positiv måte hele dagen?
    Dessverre er det veldig få av oss som gjør det, og det er straffen ved å drikke for lite og dårlig vann. Derfor er pHen balansen viktig, og la oss ikke glemme alle tungmetaller, pesticider osv som blir tilsatt i vannet vi drikker.
    Det overrasker meg at staten ikke informerer mer om dette, og at maten vi sjenerelt spiser er alt for dårlig. Lufta er heller ikke bra, og jeg er veldig glad for at jeg og min familie ikke bor i en storby.
    Vi burde vært et foregangsland hvor vi faktisk har muligheten til å gjøre noe med alle disse relativt enkle problemene, er snakk om å informere oss nordmenn om hva som bør gjøres for å bedre helsa betraktelig.
    Det er virkelig noe som ikke stemmer her siden de nettopp ikke gjør det.
    Det er visst opp til oss oppegående mennesker å redde oss selv fra det uendelige og tunggrodde byråkratiet vi har her i landet, og informere til andre som vil høre…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s