Aïoli – fordi jeg elsker hvitløk, og majones er min venn …

En befriende ting med å bo i Oslo, er at alle går rundt og stinker hvitløk. Ingen trenger å ta spesielle forhåndsregel om hvitløksspising før viktige møter, for sjansen er  stor for at personene du møter også har fått i seg et fedd eller to.  Jepp, det har virkelig noen fordeler å bo i storbyen.

Ikke bare er det hvitløk jeg liker,  jeg liker også majones veldig godt og hva er vel da bedre enn å kombinere majones og hvitløk?

Den opprinnelige, eller klassiske aiolien består egentlig bare av hvitløk og olivenolje,  mens den moderne versjonen inneholder eggeplommer i tillegg og er derfor lik majones. Jeg tror ikke jeg har smakt den klassiske versjonen, men majonesaiolien har jeg spist mange ganger, men faktisk aldri laget selv. Og hvor vanskelig kunne det egentlig være å lage aioli?

Først tenkte jeg å bruke min elskede food processor Lillebror (ja, den har faktisk fått et navn, eltemaskinen fra Bosch heter Storebror), men så viste det seg at dette var en ypperlig oppgave for stavmikseren (den har ikke noe navn). Så følg oppskriften videre om du vil lære en latterlig enkel måte å lage ailoi på. Du kommer garantert ALDRI til å kjøpe dårlig butikkaioli igjen!

Oppskriften er nesten identisk med en oppskrift av Eivind Hellstrøm (surprice), men jeg har byttet ut olivenoljen med rapsolje og droppet varmt vann (fordi jeg glemte det og fordi jeg ikke ante hva det skulle være godt for. Senere fant jeg ut at det er for å gjøre majonesen litt lettere).

Aioli:

1-3 fedd hvitløk, skrelles (3 fedd om du er veldig glad i hvitløk og liker det litt hot)
2 eggeplommer, 3 hvis det er små egg
1,5 dl nøytral olje
salt og kajennepepper

Hakk hvitløksfeddene med stavmikseren først, så tilfører du eggeplommene og visper det sammen. Så tilfører du oljen og det er her man skal være litt forsiktig på labben. Begynn med bittelitt olje, visp litt til du ser at oljen er absorbert fullstendig i eggeblandingen før du tilfører du litt olje til, og litt olje til, og litt olje til … og sånn fortsetter du til du er tom for olje. Det går raskt, jeg lover deg! Smak til med salt og en knivsodd kajennepepper.

Elsker du ikke mat uten for mye fiksfakseri og en lang ingrediensliste? Jo, jeg også. Så derfor tar vi en rett til. «Alle» har sikkert spist dette på tapasrestaurant, men vi behøver å minnes om hvor godt og enkelt dette er:

Scampi med hvitløk og chili:

Du behøver til tre personer:
1 kinesisk hvitløk eller 4 vanlige hvitløksbåter.Rens scampiene (som 1 rød, lang chili
5-6 scampi pr. person.
En god dæsj olje.

Fjern den svarte strengen bak på ryggen) og la det bare sitte igjen litt skall på halen.

Hakk en kinesisk hvitløk i småbiter, eller 3-4 vanlige båter hvitløk.

Hakk en rød, stor chili i tynne ringer.

Varm oljen til medium temperatur en stekepanne.

Stek reker, chili og hvitløk sammen til scampien har fått en fin rød farge, eller legg alt på i en ildfast skål og grill under varme. Ikke stek for lenge, for da blir scampiene seige. De fortsetter også å steke litt etter at du har tatt de av pannen, så her er regelen litt for lite enn litt for mye.

Dette er kjempegodt sammen med litt brød og aioli. Scampiene serveres selvsagt varme.

Reklame

5 kommentarer om “Aïoli – fordi jeg elsker hvitløk, og majones er min venn …

 1. Åååh jeg drømte seriøst at jeg laget majones selv ei natt nylig. Aldri prøvd. Men det burde jo være enkelt, egentlig. Og jeg elsker majones.

  Har kjøpt nok av egg og fylte på med raps og olivenolje idag, så er jeg sikker på jeg har til neste år 😉 orker ikke tanken på EN BUTIKK TIL før … februar. Så jeg burde ha et par egg og noen dråper olje om jeg får lyst.

  Jeg har og en ganske ny tube mills og en boks hellmans… så majonesmangel blir det ikke!! Alle sier hellmans er så mye bedre enn mills på tube, og tilbud til 9,90 da må man jo bare prøve! 😉

 2. Ja, det er kjempeenkelt! Det er i grunn å bunn å følge oppskriften til aioli, bare kutte ut hvitløken. Har du en stavmikser, så fikser du det kjempelett! Gi meg rapport om hvordan det går. 🙂 Jeg liker Mills majones, men jeg kan ikke fordra en annen type … husker ikke hvem som er produsenten, men de er i alle fall norske. Den smaker alt for mye sennep.

 3. sv Nei klart pose blir aldri som fersk mat! Om du leiter på nett finner du sikkert 4000 oppskrifter på den :D. Så kan man sikkert justere sukkerinnhold osv selv. Krydret gulrot kunne nesten gått som middagstilbehør og! Sjekk ut søket etter flere av de der rettene – tror det er 4 stykker eller noe til. Finner stadig nye sånne ferdigpakker! 😀

 4. Etter at jeg begynte å lage majones og aïoli blir butikkutgaven aldri det samme. Spesielt godt blir det med egg fra hønene mine som tusler rundt i hagen. 🙂
  Forresten bor jeg på et lite sted selv, men synes stadig jeg møter på folk som lukter hvitløk.

 5. Jo, en av mine kjære kollegaer stinket faktisk hvitløk her en dag. Det viste seg at kona hadde laget en rett hvor de brukte 40 fedd. Ellers er det ikke så ofte jeg kjenner at folk har spist hvitløk lengre. Heldig du som har høner, men det lar seg nok ikke forene med å leve i sentrum av Oslo. Sukk. Men en gang …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s