Gordons Moussaka – gresk med engelsk tvist

Kokebok: Gordon Ramsay’s World Kitchen – recipes from the f world
Kokebok nr.: 11
Prøvesmaker: Celinn.
Hvor mange porsjoner:
8 stykker, minimum

Foruten min norske helt Hellstrøm, bruker jeg å følge med Gordon Ramsay’s Hells Kitchen og masterchef på TV. Jeg har aldri forsøkt noen av hans oppskrifter og det måtte jeg selvsagt gjøre noe med nå som jeg har innledet dette kokebokprosjektet.

I bokhylla har jeg «Word Kitchen» på engelsk (jeg tror ikke denne er oversatt til norsk). Alle målene er i gram og ml, så man trenger ikke sitte og regne om fra «imerial units» til metrisk. Noe godt har da Englands EU-medlemskap ført med seg, vil jeg si. En ekstra bonus med engelske/amerikanske kokebøker er at man blir enda bedre i engelsk, samt at man får tilgang på så mange bøker som ikke er tilgjengelige hvis du bare skal lese norsk.

Men etter å ha kokt gjennom oppskriften, kan må jeg bare si at Gordon Ramsays moussaka er helt yummy. «Det bästa vi har smakat i moussaka väg, farligt gott och mäktig», er Celinns dom. Jeg halverte porsjonen i boken, men jeg gir deg den hele her nå. Dette er mat som egner seg til store familier eller kanskje som klubbmat? Moussakaen kan tilberedes god tid i forveien.
Gordon lager mat fra hele verden i Wordl Kitchen. Fås kjøpt på engelske nettbokhandlere for en ganske rimelig penge. Anbefales!

Gordons Moussaka

3-4 ts olivenolje (eller annen olje), pluss ekstra for børsting
3 store løk, renset og kuttet i småbiter
4 hvitløksbåter, renset og kuttet i småbiter
1 kg lammekjøttdeig
Sjøsalt og svart pepper
2 dl rødvin
4 ts tomatpuré
2 bokser med hakkede plommetomater
2 kanelstenger
1/2 ts malt allehånde
en liten håndfull oreganoblader, hakket i fine biter
2 store auberginer (kjøp en ekstra, det er vanskelig å se om de er fine innvendig og det kan spare deg for en ekstra tur til butikken).

Ostesaus:

75 g smør
75 gr hvetemel
6 dl helmelk
150 g engelsk cheddar, revet. 100 gram til sausen. 50 gram til topping.
2 medium egg, pisket lett sammen

Moussaka er dessverre ikke et spesielt fotogent objekt.

Varm oljen i en stor stekepanne over medium varme og ha i løk og hvitløk. Stek dette til løken er blitt myk og gyllenbrun. Skru opp varmen litt og tilsett lammekjøttdeigen. Stek til den er blitt gjennomstekt, og så heller du i vinen. Kok inn vinen til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett så tomatpuré, tomater, kanelstang, allehånde og oregano. La dette småkoke i 30-35 minutter. Rør om med jevne mellomrom.

Mens kjøttsausen står og småputrer, kutter du auberginene i 1,5 – 2 cm tykke skiver. Børst de med et generøst lag olje og dryss på salt og pepper. Legg skivene i en varm stekepanne og stek de i omganger. De trenger ca 2 minutter på hver side og skal være lett brunet og myke.

Sett ovnen på 200 grader og lag ostesausen.

Smelt smøret, tilsett melet og la dette koke i et minutt eller to. Senk varmen og pisk inn melken, litt etter litt. La ostesausen småkoke i 8-10 minutter, før du rører inn 100 gram ost. Smak til med salt og pepper. Ta pannen av varmen og la sausen avkjøle seg litt, før du pisker inn to egg.

Finn i en dyp, 2-liters ildfast form. Legg 1/3 av auberginerskivene i bunnen. Plukk kanelstengene ut av kjøttsausen og så legger du halvparten av sausen over auberginerne. Så heller du 1/3 av ostesausen over kjøttsausen, før du legger på et nytt lag med auberginer. Hell resten av ostesausen på toppen, før du topper med resten av osten.

La dette bake i ovnen på nederste rille  i 35-45 minutter, til toppen er gyllenbrun og boblende.

La moussakaen stå i fem minutter før du serverer.

Selv bruker jeg å servere denne med en helt enkel «gresk»-salat. Til to personer bruker jeg:

1/2 løk i tynne skiver.
1/4 slangeagurk i småbiter.
Noen cherrytomater skåret i to.

Dressing til salaten: ca 1/2 dl olivenolje, smakssatt med tørket persille (ca 4 ts), salt og hvit pepper.

Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Ja, det tror jeg faktisk nesten at jeg ville turt. Eller?

Karakter fra de vanlige dødelige: «Beste moussakaen jeg har smakt», sier Celinn.

Om du vil kjøpe boken fra Amazon: Gordon Ramsay’s World Kitchen: Recipes from «The F Word»

Reklame

8 kommentarer om “Gordons Moussaka – gresk med engelsk tvist

 1. Åh fristende! Prøver å frigjøre meg fra toropakker OG få han til å spise det. Muligens jeg klarer å lure ham med dette 😉

  sv: tusen takk for kommentar, jeg synes det er så koselig at jeg har FASTE lesere, det er litt stort ;). Og tja, en av ulempene med mange lesere blir også TROLL. Får ta det som et tegn på at jeg er populær.. :P? Synes du hadde en spennende blogg her, skal sjekke ut og kommentere litt jeg 😉 Men sitter med fanget full av Viestad akkurat nå.. Nye boken jeg skreiv om, Ekte Mat.

  Har altfor mange kokebøker selv jeg burde titte på litt mer! Har du sett de jeg gir bort, sånn forresten? Er under Veronica – Til Salgs. Noe er gis bort også.

  Og helt enig i at engelske matbøker er en stor ny verden. Jeg leser omtrent ikke oppskrifter på andre språk, og banner like mye hver gang jeg finner disse fordømrade amerikanske målene. Da googler jeg seriøst opp oppskriftens navn, og ser om jeg finner en i gram. Kan godt veie vannet jeg bruker jeg!! Noen har fått vanen å veie alt i gram nemlig, både pga europeiske lesere og pga de selv ser at «en kopp» kan bety no helt annet om 50 år, og vil da at barn og barnebarn også skal forstå. Flott tiltak!

  • Takk for kommentar! Jeg har løst problemet med USA’ske mål nå (tror jeg), ved å kjøpe en sånn bunt med cup’s på ebay. Det kostet bare fem dollar med frakt og kom nettopp tilsendt fra Hong Kong. Raskt kom de også, faktisk. HEr er linken til selgeren og koppene.

   Jeg har funnet ut at skal jeg faktisk utvide horisonten, så må jeg begynne å bruke noen av oppskriftene. Og det har jeg virkelig gjort! Og til og med en kresen mann vil like denne moussakaen, jeg sverger!

   • Jeg og har sånne skje-mål. Største TROR jeg er en kopp/en deciliter eller noe. Er mye gamle oppskrifter med spiseskjeer og sånt, men har ikke brukt den altfor mye enda. Kjekt å ha 😉

    Jeg har en million oppskrifter i bokmerker og. Internett er farlig.

    Og mulig det går noe elg i den moussaka-oppskriften for jeg trenger middagsideer framover.

 2. Internett er farlig, amazon.co.uk, ebay.com, amazon.com og play.com er også veldig farlig. Matvarebutikker er VELDIG farlig. Butikker som fører kjøkkenutstyr og elektroniske duppeditter bør jeg helst ikke gå innom heller. Ugh.

  Jeg har en sånn med kopper som er norsk, hvor en kopp er en dl, men dette er vel amerikanske kopper som det også står oz på. Jeg har funnet ut at man må være helt konsekvent på hvilke mål man bruker, ellers kan det smake ganske ille (av bitter erfaring).
  Elg går helt sikkert fint i moussakaen, for det skal brukes fårekjøttdeig, som jo også smaker litt mer enn vanlig kjøttdeig.

  • Ja vite hva man måler med tror jeg er veldig, veldig viktig. Clas ohlson oppsummerte vel igrunn alt du sa der 😀 sitter og drikker gløgg-te (interiørbutikker og er litt slemme!), i ny clas-kopp. Er ille når man stikker på Clas på Nordbysenteret i Sverige. Drit i brus og bacon lissom, her er jo Clas!

   Har frysen stappa med elg, så elg går foran andre dyr akkurat nå. Må få noe ribbe og pinnekjøtt i hus etterhvert og – om det er noe igjen.

   Mmm her er en oppskrift: Sprøstekt brød (nei vi har ikkebrødrister ;P), boks tunfisk, vann silt av, krydder av ulike slag (paprika og estragon og pepper f eks), majones nok til å lage en smørbar og fast masse, smøres på ferdigstekt brød, og skivet tomat oppå. Digg!

   • Det er to ting jeg ikke liker, og det er tunfisk og laks. Begge deler fordi de minner meg om kattemat (tunfisk fordi det lukter som mat for pus, og laks fordi det lukter … harskt?). Jeg skulle gjerne ønske at jeg likte begge deler, men jeg klarer ikke en gang lukten. Egg og majones derimot. MMMM.
    Skulle ønske jeg hadde elg i fryseren, men det har jeg ikke. Men jeg har en bit hjort jeg skal gjøre ett eller annet spennende med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s