Totalt retro – MARMORKAKE!

Kokebok: Kaker som smaker. Red.: Marit Bjerkås, Marianne Ravneberg og Ingeborg Thomassen.
Åsted: Mitt eget kjøkken
Gjest: Johannes
Hvor mange porsjoner: Kakestykke til sikkert 8 personer.

Det er kaldt ute, du har bare basics i kjøkkenskapet, butikken og bikinisesongen virker milevis unna og du har lyst på noe godt … Heldigvis er egg, mel, melk, smør, sukker og kakao noe de fleste har i kjøkken- og kjøleskapet. Jeg er intet unntak.

Og vips, noen runder med håndmikseren, og vi har skapt den udødelige klassikeren marmorkake – en formkake som du normalt finner i kake- og kjekshylla på butikken, tilsatt så mange konserveringsmidler at den holder seg like fin i plasten sin i fem år.

Dette er ikke noen kul kake. Ingen hipster med respekt for seg selv ville ha servert noe annet enn skjøre makroner fra Pascal til kaffen (den nye motekjeksen, i følge DN). Hvis de da ikke er så hippe som meg, som har gått helt retro og tilbake til kakene vi lærte på skolekjøkkenet.

Det finnes sikkert like mange oppskrifter som det finnes bestemødre, men jeg brukte en oppskrift fra min aller første bakebok, nemlig «Kaker som smaker» fra NKLs prøvekjøkken, i samarbeid med Gyldendal Norsk Forlag, 2. utgave 1985.

"Kaker som smaker".

Kaker som smaker

Jeg tror mitt eksemplar ble kjøpt inn på det gamle samvirkelaget på Bruhagen og den finnes nok i mange hjem over hele landet. Skulle heller ikke være for vanskelig å finne på loppemarkeder/bruktbutikker.

Uansett, oppskriften er superenkel og kan brukes som basis for andre kaker:

Formkake – Grunnoppskrift

150 g margarin
2 dl (180 g) sukker
2 egg
1 1/4 dl melk
4 dl (225 g) hvetemel
1 ts bakepulver

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett egg om gangen. Tilsett mel og melk blandet med bakepulver. Rør det hele sammen.

Bruk en form som rommer 1,5 l eller har 24 cm i diameter
175 grader på nederste rille i 45 minutter

For marmorkake: 1/2 av røren tilsettes 2 ss kakao.
Fyll vel halvparten av røra i formen. Rør 2 ss kakao i resten av røra, hell over den lyse røra i formen.

Stikk slikkepotten dypt ned i formen og trekk den gjennom røra for å lage marmorert mønster.

Bruk aldri visp til å blande mel inn i en kakerøre. Det gir seig kake. Bland sammen med lett hånd. Bruk slikkepott eller sleiv.

Min avdøde bestefar Adolfs miksmaster. Han brukte den sikkert i minst 15 år og jeg har nå brukt den i 20 år etter at han døde. Den har fått sine små skader, men den funker like bra som en ny.

Etter at du har smurt kakeformen, så er det smart å drysse semulegryn inn i den og fordele dette fint. Tøm ut det overflødige, før du fyller formen med røre. Dette gjør at kaken vil løsne lettere.

Du kan sjekke om kaken er ferdig stekt ved å stikke for eksempel en strikkepinne i den. Hvis pinnen kommer opp tørr og fin, så er kaken ferdig. Er den klissete, så behøver den lengre tid.

Karakter: 6/10 fra Eva (den hvite delen kunne godt ha smakt mer, bør smakssettes med vanilje. Og man kan tydeligvis vispe hvitt og brunt bedre sammen. Ikke vær redd for å røre godt rundt).
8/10 fra Johannes (nybakt kakemons)

Reklame

2 kommentarer om “Totalt retro – MARMORKAKE!

  1. Marmorkake er det jeg virkelig kan! (altså den eneste kaka jeg virkelig kan). Jeg har en oppskrift som mamma lærte meg da jeg var 10-11 år. Nå bruker jeg gjerne vaniljestang, og så bruker jeg bakekakao i den brune deigen, og gjør den litt mørkere enn det som står. En teskje pulverkaffe rørt ut i et par spiseskjeer kokende vann gir også litt ekstra snert til den brune deigen. Jeg blander med en stor, gammel gaffel. Da blir det fin marmorering. Kan serveres som traust formkake til kaffen hjemme eller på tur, pyntes med melis og hakkede nøtter, eller serveres med krem og f.eks. physalis. Da blir det riktig så lekkert !

    Jeg kikker innom bloggen din av og til og får mye inspirasjon 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s