Smuldrepai med plommer og amaretto

Smuldrepai med plommer og amaretto

Smuldrepai med plommer og amaretto

 Kokeboken  The Gluten-free Baker: Delicious Baked Treats for the Gluten Intolerant – av Hanna Miles fikk jeg faktisk av en kollega som tømte kontoret sitt for bøker. Jeg så straks nytten, for av og til har man middagsgjester som enten er glutenintolerante eller har cøliaki, og da er det greit å ha en ordentlig dessert å by på. Panna cotta har vært favoritten, men det er jo litt kjedelig å lage den samme desserten – dog med variasjoner – gang etter gang.

Smuldrepaien (eller crumble pie) er kjempeenkel å lage og i tillegg smaker den vanvittig godt. Jeg serverte den med pisket krem, men innbiller meg at den også må være nydelig med iskrem til.  Du står selvsagt fritt til å variere med andre typer frukt, sukker og likør. Et kaneldryss kan også smake godt i toppingen. Om du ikke trenger å ta hensyn til det med gluten, kan du bruke vanlige havregryn. 

Jeg har gjort mine egne små endringer på denne oppskriften.

Smuldrepai med plommer og amaretto

1 kg modne røde plommer, delt i to og uten stein
1 vaniljestang
85 g sukker
1 dl amarettolikør eller en annen likør med mandelsmak

For smuldretoppingen:

100 g malte mandler
100 g smør
100 g glutenfri havregryn
60 g sukker
1 bittermandel (om du har)

Sett stekovnen på 180 grader.

Del plommene i to og ta ut steinene, legg de i en liten kasserolle. Del vaniljestangen i to og skrap frøene direkte i kasserollen, sammen med selve stangen. Hell over amarettoen og sukkeret. Kok opp under omrøring og la plommene trekke på lav varme i 5-10 minutter, til de begynner å bli litt myke. Trekk kjelen av platen og la plommene ligge og trekke til du skal lage paien.

For å lage smuldretoppingen: Ha de malte mandlene i en bolle sammen med det kalde smøret og arbeid det sammen. Du kan bruke fingrene om du vil. Rør inn havregrynene og sukkeret.

Kast vaniljestangen. Legg plommene i en liten ovnsfast form og sprinkle toppingen over plommene. Stek i en varm ovn i 35-40 minutter, til toppingen er lysebrun og plommejuicen bobler opp kanten på formen.

Den er best når den serveres varm med pisket krem eller is til, men kan også serveres kald. Holder seg et par dager i kjøleskapet og kan fint varmes opp på 150 grader i 15 minutter.

Legg igjen en kommentar