Bringebærsyltetøy

Ferdig bringebærsyltetøy. At tunga på gummiringen vender ned, er et tegn på at glasset er tett.

Jeg har fått absolutt dilla på å lage syltetøy. Alt av frukt som nå ligger på kjøkkenbenken og skriker etter nåde, skal nå bli til syltetøy. Tror jeg. I alle fall så unner jeg ikke fruktfluene nok en fest … 

Det er forøvrig veldig mye billig bringebær å få kjøpt nå, så jeg anbefaler alle å raske med seg noen kurver og forlenge smaken av sommer.

I og med at jeg bruker så lite sukker i denne oppskriften, så må syltetøyet oppbevares i kjøleskapet etter at glassene er åpnet. Ellers kan det oppbevares  et mørkt og kjølig sted, som for eksempel en kjeller.

Bringebærsyltetøy

800 g ferdig renskede bringebær (dette tilsvarer ca 3 kurver)
250-300 g sukker (smak deg til, begynn med lite og øk mengden).
1 strøken ss Certo frysepulver

Gi bærene et oppkok, samtidig som du moser de lett (bruk gjerne potetstapperen til dette). Når bærene har kokt opp, tilsetter du sukker og rører. Tilsett også 1 strøken spiseskje med certo frysepulver. Kok i tre minutter under omrøring.

Det er ikke nødvendig med syltepulver, men det gjør at sylten ikke blir så rennende (og dermed holder seg på brødskiven).

Fyll sylten på hermetiserte glass. Jeg bruker syltetøyglass fra Weck. Disse er litt dyre, men du får de i mange forskjellige størrelser.

Hvordan sterilisere Weck-glass:

Sørg for at glassene er godt rengjorte (gjerne ha vært en tur innom oppvaskmaskinen).

Legg glassene og lokkene  inni stekovnen og sett den på 110-120 grader. La de ligge der ti minutter etter at ovnen har blitt varm. Ta de ut like før du skal bruke de. NB, forsiktig – varmt!

For ringene: Kok opp 2 dl vann.  Trekk pannen fra kjelen.  Tilsett to ts med flytende atamon. Legg ringene i og oppbevar de der til de skal brukes.  Har du ikke atamon, så går det bra likevel. Bare pass på at du har rene hender.

Fyll det varme syltetøyet rett på varme glass. Tørk av eventuelt søl på kanten av glasset. Sett gummistrikken på lokket, eller legg ringen direkte på glasset og sett på lokket. Ha på klips. La syltetøyet stå til det har blitt avkjølt.

Klipsene kan fjernes når syltetøyet er kaldt. Test at lokket sitter ordentlig på glasset uten ring.

For å bryte forseglingen og nyte syltetøyet, drar du forsiktig i tungen på strikket.

Bruk kun strikk som er hele og uten sprekker.

Du får kjøpt ekstra klips og gummistrikk hos for eksempel Rafens i Oslo. Culina fører også Weck-glass. Sikkert flere også.

Reklame

5 kommentarer om “Bringebærsyltetøy

  1. Er mye som kan bli syltetøy også, så du får utforske nettet 😉 Sider som Serious Eats har jo nevnt både tomatsyltetøy og bacon (såklart) syltetøy, men det blir vel kanskje vel drøyt. Og syltetøy kan jo brukes til så mye også, hender jeg blir litt kreativ.

    Vi har jo tyttebærsyltetøy på mye norsk mat, om jeg har bringebær har det skjedd at jeg har brukt det i stedet, bare for å få samme søte kontrasten. Og alle typer syltetøy synes jeg går an til ost!! Bare å prøve seg fram.

  2. Så herlig med syltetøy, og nettopp bringebær er favoritten. Siden jeg er på flyttefot den neste måneden blir det lite syltetøylaging på meg i år, men håper å få tatt det igjen til neste høst 🙂 Takk for tips om hvor man kan kjøpe gummistrikk, jeg har nemlig arvet noen Norgesglass hvor strikkene manglet 🙂

  3. Hei, om man bruker vanlige syltetøyglass er det mye enklere. De har gummiringer inne i lokket og er den løsningen alle produsentene bruker. Koster ingenting når man bruker disse og alt har kjøpt ferdigsyltetøy. Jeg vasker glass og lokk i maskin. Legger lokk og glass i stekeovn på 100 grader. Fyller kokende syltetøy helt opp. Og da må det være absolutt fullt uten å søle til kanten. På med lokk med en gang. La glassene stå til de er kalde. Underveis hører du små klikk fra glassene etterhevert som de får vakuum. Funka i 30 år hos bestemor. Norgesglass og lignende er mest for pyntens skyld 😉😋

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s