Formkake med sjokolade og appelsin

Det har vært litt dårlig med blogging i det siste, og en av grunnene til det er at jeg klarte å forstue hånden min ganske kraftig og derfor hadde nødt til å holde meg unna matlaging som krevde mer enn en hånd (les: jeg har måttet ty til spaghetti og saus fra glass).

Men nå er jeg tilbake igjen. Akupuktur fikk fart på helbredelsesprosessen og nå er jeg nesten like god som ny.

For å feire dette må vi selvsagt ha litt kake. Jeg fant en oppskrift på denne kaken flere steder på nettet, og det er en deilig formkake som Nigella Lawson står bak.  Smaken er veldig delikat og har en fin aroma av appelsin og sjokolade. Den er litt som de sjokoladeappelsinene du får i butikken.

Og er ikke dette den ultimate påskekaken, så vet ikke jeg!


Sjokolade- og appelsinformkake

150 gram romtemperert smør, pluss litt ekstra til å smøre formen med
2 ss lys sirup
175 gram mørkt muscovadosukker (eller vanlig brunsukker)
150 gram hvetemel
1/2 ts natron
25 gram kakaopulver, siktet
2 egg
Raspet skall av to appelsiner og saften av en (pass på så du bare får med det oransje skallet når du rasper og ikke noe av det hvite)


Sett stekeovnen på 170 grader (varmluft 150) og dekk innsiden av en liten brødform med bakepapir (eller smør den godt).

I en stor bolle pisker du smør, sukker og sirup til du har fått en glatt og luftig masse.

Sikt mel, natron og kakao i en liten bolle.

Pisk en spiseskje av de tørre ingrediensene inn i smør- og sukkerblandingen.

Tilsett ett egg mens du fortsetter å piske, før du tilsetter en spiseskje til av de tørre ingrediensene og så til slutt det siste egget.

Fortsett med å vispe inn litt og litt av de tørre ingrediensene, før du til slutt pisker inn revet appelsinskall og helt til slutt appelsinjuicen. Hvis det ser ut som røren skiller seg litt, så gjør det ingen ting.

Hell røren over i formen og stek på nederste rille i 40-50 minutter eller til kaken er ferdig. Jeg stekte den på 150 grader i over en time, men overvarmen på min ovn er litt for sterk. Jeg dekker derfor til toppen av kaken med litt bakepapir etter å ha stekt i 30 minutter.

La kaken avkjøle seg litt i formen før du forsiktig snur den og lar den avkjøle seg helt på en rist.

Reklame

14 kommentarer om “Formkake med sjokolade og appelsin

  • Den er veldig enkel å lage da, men man må bruke en pinne for å kjenne om den er ferdig. Min tok mye lengre tid enn forventet. Den smaker omtrent som appelsinsjokolade, men ikke så søt selvsagt. Har spist tre biter allerede … kremt.

  • Ja, den smaker godt også. 🙂

   Er ikke helt frisk ennå, men hånden er mye bedre heldigvis og i dag kunne jeg kaste skinnen. Hvis jeg klarer å skrelle poteter i morgen, så er jeg så godt som friskmeldt.

 1. Fint å høre at det går bedre med hånden.
  Sjokoladekaka ser nydelig ut, jeg lurer på om jeg må lage en slik i helga. Man må jo ha litt sjokolade 😀

  Ønsker deg ei riktig fin helg!

 2. FANTASTISK!! Nu har jag ätit halva «MINST» säger bara mummsfiillibbbaa och mer kaka till folket=) God helg och tack min matmor;-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s