Liker du ikke koriander? Det er fordi det lukter lus …

Koriander ... Roten til alt ondt?

En stund etter at jeg hadde flyttet til Oslo, begynte jeg å utnytte det faktum at jeg fikk tilgang til alle de matvarene jeg bare hadde drømt om før. Averøya er en flott plass,  bevare meg, men utvalget i butikkene er helt standard og ikke noe mer.

En kveld hadde jeg noe indisk på menyen. Husker ikke helt hvilken rett, men i alle fall hadde jeg invitert selveste Celinn på middag. Og jeg hadde klart å skaffe alle ingrediensene i tillegg, inkludert det jeg trodde var koriander.

Husker jeg serverte maten til Celinn, pent (eller halvslurvete med tanke på at det var meg) lagt opp på et fat og med et elegant, grønt dryss koriander på toppen.  Celinn så litt skeptisk ut, tok første bit og spurte hva det var jeg hadde drysset over.

– Koriander, svarte jeg intetanende og så det overraskede uttrykket i øynene til gjesten. Det viste seg nemlig at koriander var noe hun ikke likte, ikke før jeg hadde tilberedt det i alle fall. Fantastisk god kokk?  Vel, det viste seg i ettertid at det var bladpersille jeg hadde brukt …

Bladpersille

Uansett, Celinn er ikke alene om å ikke like koriander. Jeg likte det ikke noe spesielt selv heller, når jeg først fikk prøve ekte vare.  Synes det lukter temmelig mystisk, selv om jeg spiser det når jeg får det servert. Jeg har hørt at om man spiser noe fem ganger, så vil man til slutt like det. Aquired taste, heter det vel.

For en stund siden kom jeg over en morsom artikkel i New York Times, skrevet av Harold McGee (en mann jeg kommer tilbake til på et senere tidspunkt), hvor han skriver om koriander og motviljen mange har mot denne krydderplanten.

Og tro meg, det er faktisk ikke din skyld om du ikke liker det. Det ligger nemlig i genene!

Harold McGee skriver at i ”The Authorative Oxford Companion to Food”  blir ordet koriander sagt å komme fra det greske ordet for «bedbug» eller veggdyr som er den korrekte norske betegnelsen.

Aromaen av koriander har blitt sammenlignet med lukten av sengeklær som er infisert av disse ekle insektene, og de fleste europeere har vanskeligheter med å overkomme sin aversjon mot denne lukten. Forståelig nok, vil jeg si. Selv om jeg aldri har luktet på et veggdyr og ikke har noe ønske om det heller.

Så hva er det som gjør at millioner av mennesker rundt i verden, spesielt i Asia og Latin Amerika, elsker koriander, mens andre kulturer ikke setter spesielt pris på urten?, funderer McGee .

Mange mennesker er genetisk predisponerte for å mislike koriander, i følge en studie som er gjort av Charles J. Wysocki ved Monell Chemical Senses Center i Philadelphia. Men genetikken bak korianderfobi er fremdeles lite kjent og er heller ikke under systematisk etterforskning, skriver McGee videre.

Historie, kjemi og nevrologi har også gitt flere verdifulle biter til mysteriet rundt vår aversjon mot koriander.

Planten vokser i den østlige delen av middelhavet og europeiske kokker brukte både frøene og bladene til langt inn i middelalderen.

Helen Leach, en antropolog fra Universitetet ved New Zealand, har funnet ut at det begynte å komme uflatterende beskrivelser om korander på 1600-tallet, da matretter fra middelalderen var på vei ut av moten. Hun tror at korianderen ble vraket i et forsøk på å definere det nye europeiske kjøkkenet, skriver Harold McGee videre.

Moderne korianderfobere har en tendels til å skrive smaken som såpete i motsetning til insektsaktig. Jeg hater ikke koriander, men av og til minner den meg om håndkrem. Og hver av disse assosiasjonene er fornuftige rent kjemisk sett, skriver McGee om sitt eget forhold til urten.

Det viser seg nemlig at smakskjemikere har funnet ut at aromaen av koriander er kreert av rundt et halvt dusin substanser, og at flesteparten av disse er modifiserte fragmenter av fettmolekyler som kalles aldehyder. De samme, eller tilsvarende aldehydene er funnet i såper og kremer og – i insektsfamilen!

Konklusjonen på artikkelen er at korianderen faktisk kan omdannes så den blir lettere å like. En japansk studie sier at hvis du knuser selve bladene, så vil bladenzymene gradvis konvertere aldehydene over til andre substanser uten lukt. Men bladmos er kanskje ikke like elegant å drysse over en rett som pynt …

Synes du dette var interessant, så kan du lese resten av artikkelen her.

Reklame

12 kommentarer om “Liker du ikke koriander? Det er fordi det lukter lus …

 1. Skal den snøen som forstyrrer teksten din snart opphøre hos wordpress?

  Og ang mosa koriander – den kan jo med hell moses/mortes og iblandes, og så kan du heller legge på den vel så lekre bladpersillen som pynt. Den smaker jo uansett ikke stort, spør du meg.

 2. Ja, tror jeg heller skal sørge for å la korianderen få seg en skikkelig omgang i food professoren før jeg bruker den i mat neste gang. Da kanskje den smaker mindre såpeaktig, som Harold McGee sier. Og bladpersille egner seg absolutt som pynt!
  Snøen skulle forsvinne i dag, men jeg skal se om jeg får skrudd den av.

 3. Haha synes ikke snøen er så iveien men jeg følte ikke forå skru den på slev akkurat.

  Artig skrevet, som vanlig 😉

  og koriander i tacokrydder o.l. er jeg ikke noe glad i, aldri smakt fersk. Mulig jeg treffes av dette?

 4. Takk skal du ha., Veronica. 🙂
  Det kan hende at det er dette du treffes av når du ikke liker koriander i krydderblandinger eller lignende. I følge Harold McGee så skulle det være lettere å like når det er smuldret opp, men det vil fortsatt smake litt såpe (eller vegglus) for utrente tunger.

 5. Hmmm. Jeg elsker koriander. Både fersk og frøene, hele og malte. Men min bror og mor er ikke begeistret. Veldig interessant dette.

  Fin blogg du har. Første gang jeg er innom 😀

 6. Håper du stikker innom flere ganger, Vivian!
  Ja, genetikk og kjemi og fysikken som ligger bak matlaging og smaker er spennende. Mye å ta av også, så jeg kommer nok til å skrive mere om dette.

 7. Veldig kult prosjekt denne bloggen; ydmykt og suverent. Det kan jeg like.

  Om jeg (som har et kjærlighetsforhold fra en barndom i Mexico) for lov til å spørre om du har brukt fersk koreander fra potte (som jeg synes smaker såpe) eller kjøpt i bunt? Sistnevnte har fyldigheten til persille i tillegg til vegglus/såpesmaken som du snakker om og ligner mer på den vi finner i et høl i veggen i Mexico city.

 8. Jeg har spist koriander både fra bunt og potte og synes begge deler lukter mystifistisk. Jeg bruker fra bunt (TT Supermarked) når jeg skal ha tak i selve roten og stilken. Jeg brukte ikke selve bladene, om jeg tenker meg om – bare rot og stilk til chilipaste. Skal gi det et forsøk til med koriander fra bunt. Kanskje jeg lærer meg å like det til slutt?

 9. Interessant. Jeg elsker koriander, og pleier å plante ut butikkpotter om sommeren. Da får de raskt en sterkere struktur, slik som Henrik over meg beskriver. Jeg liker de imidlertid begge to og bruker det til både guacamole, tomatsalsa, afrikanske lammegryter, til asiatisk (i den grad det jeg lager kan kalles det…) og til salater – gjerne med couscous eller bulgur. Nam!

  Morsomt prosjekt du har forresten, jeg legger deg til i bogglisten min slik at jeg får fulgt med. 🙂

 10. Jeg følger bloggen din også, Kjøkkentjeneste. Veldig lekre bilder. Jeg får vel ha et prosjekt med å bruke mer koriander i 2011 … Må innrømme at jeg bruker å hoppe over det når det kommer til korianderblader som dekor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s