Fiskegratengen som Sonja elsket!

Ikke noe kokebokinnlegg i dag, i stedet skal dere få en av mine favorittoppskrifter fra egen samling. Denne oppskriften har jeg fått av min mor, Sigrun. Sigrun har ikke så mange kokebøker som sin eldste datter, jeg tror hun har tre; en for baking som hun har arvet etter sin mor,  Gyldendals store kokebok (fra 1955), som hun bruker til alt det andre og en skolebok.

At hun har så få kokebøker er i grunn litt snodig, siden hun elsker å rive oppskrifter ut fra ukeblader og samle på dem. De eldste oppskriftene i bunken er vel rundt 40 år, tenker jeg. Av og til når jeg er hjemme på Averøya på besøk,  bruker jeg å lete gjennom bunken på jakt etter en eller annen oppskrift. Man vet aldri hva man finner, men av og til treffer man gull og jeg har fått et par favoritter fra “Mor Hubros” i Norsk Ukeblad eller Hjemmets oppskriftsspalte.

Denne oppskriften tror jeg stammer fra et gammelt kundeblad for Samvirkelaget. De hadde alltid en matspalte i bladet sitt, og oppskriftene brukte å følge års- og høytider.  Denne oppskriften på fiskegrateng er kjekk fordi den er så lett å gange opp eller dele ned.

Jeg serverte denne fiskegratengen til min venninne Sonja en gang. Etter å ha bodd på Grønland i Oslo i noen måneder, var hun utsultet på hjemmelaget mat og forspiste seg så til de grader på denne fiskegratengen at hun ikke klarte å spise på minst 24 timer etterpå. Jeg dedikerer derfor denne oppskriften til deg, Sonja ❤

FISKEGRATENG

Fiskegratengen før den settes i ovnen.

3 ss margarin
6 ss hvetemel
6 dl melk
600 gram fiskefilet (jeg bruker enten en hel seiblokk som jeg hakker opp i biter, eller torsk)
3 dl makaroni
1 ts salt, pepper, en halv strøken ts muskat.
strøkavring.
2 egg (kan sløyfes om ønskelig)

Lag tykk, hvit saus av margarinen, melk og mel. Skjær den rå fisken i små stykker og la bitene småkoke i sausen i 4-5 minutter. Det har ikke noe å si om fisken er frossen, la den da bare koke litt lengre.

Kok makaronien, sil av vannet og bland den inn i sausen. Smak til med salt og krydder. Ta kjelen av plata og rør raskt inn eggene. Fyll røra i en smurt, lav form og strø over strøkavringen.

Stek nederst i ovn på 180 grader i 45-60 minutter til kavringen er gyldenbrun. Server for eksempel med kokte poteter, råkost og smeltet smør.

Jeg tenkte jeg skulle ta noen skikkelig lekre bilder av denne fiskegratengen (for det er jeg liksom så flink til), men for det første så fant jeg ikke strøbrød i skapet til min mor og for det andre så kastet alle seg over maten (meg inkludert), så alt jeg har å vise dere er et bilde av fiskegratengen før den gikk inn i ovnen.

Som topping brukte jeg knust knekkebrød i mangel på noe bedre. Jeg puttet knekkebrødene i en plastpose og dæljet løs på de med en hammer, før jeg strødde de over fisken. Det blir overraskende bra, så bare prøv selv.

Siden det er så lett å lage fiskegrateng, men litt tidkrevende, kan du godt doble/triple porsjonen og fryse ned. Jeg samler gjerne på små aluminiusformer som følger med annen mat (ja, jeg lager ikke all maten fra bunnen …) med tanke på dette formålet. Du får også kjøpt sånne former på Jernia og tilsvarende butikker.

Oppskriften mettet fem personer.

Reklame

9 kommentarer om “Fiskegratengen som Sonja elsket!

 1. Hei 🙂
  Svar ang yogi og om de er uten tein:
  Noen av de er det, men mange ikke, verdt å sjekke ut. Yogi finnes i uendelige varianter. Hvis du bruker denne koden: TAD322 første gangen du bestiller på iherb.com får du 5$ rabatt på bestillingen. Jeg er ikke noen ekspert på te, så jeg måtte google litt 🙂

  • Jeg skal sjekke det ut og bestille noe når jeg får ånden over meg. Har også planlagt å handle inn litt stevia 🙂 (Det er jo snart magrere tider … januar).

 2. Jeg har pleid å lage sinnsykt med fiskegrateng hver jul og fryse ned, men iår tviler jeg på at jeg klarer det. Hvis jeg ikke gjør det 1. eller 2. juledag da. Det er de dagene jeg har fri:p

 3. så søt du er eva!! men jeg kan virkelig gå god for denne,den er helt fantastisk! og det var ikke bare hjemlengselen som gjorde det altså;)

 4. Har Google Reader også tilta nå eller? FB er jo helt ubrukelig i dag. Denne poppa opp som ny-postet?! Så ser jeg hauger av kommentarer for 2 år og 20 blogger siden 😛 Hahahah.

  Men jeg tror på at knekkebrød var bra, er ikke så lenge siden jeg for første gang lagde mac&cheese. Jeg har vel aldri hatt strøbrød i hus, og ville ha noe sprøtt på. Toasten jeg prøvde å lage ble bare fæl. Så jeg knuste noe chips og heiv på. Det ble absolutt brukbart det også. Bare tenk saltinnhold + smak på chipsen i forhold til salt/kryddere ellers.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s