Sprø bondepiker til begjær

Til fiskemiddagen jeg serverte nå nylig, brukte jeg nok en oppskrift fra Odd Ivar Solvolds «Solvolds smak». Desserten Sprø bondepiker, er en vri på tilslørte bondepiker. Den lille hemmeligheten her er panko.

Panko er det japanske ordet for brødsmuler. Panko er den japanske versjonen av brødsmuler, men de er lettere, crispere og sprøere enn vestlige brødsmuler. De ser ikke ut som brødsmuler, mer som gullfiskmat.

Sprø bondepiker

Tre generøse porsjoner.

Eplemos:

Epler med smak og syre. Her vil jeg forslå Granny Smith.
Jeg brukte fire epler på tre store porsjoner. Jeg delte eplene i biter og dampet de møre i litt vann. Ikke bruk for mye vann, for da blir det lett for tynt. Jeg hadde bare i nok vann til å dekke bunnen av pannen.  Når eplene er ferdige så moser du de og smaker til med sukker. Hvis du synes det blir for søtt, så bruk litt sitron. Det er viktig at blandingen er ganske syrlig, sånn at den danner en fin balanse med den veldig søte pankokrokaken. Solvold gir egentlig ikke noe mer forklaring enn 4 ss eplemos pr. pers og 4 ss sukret pankobrød pr. pers.

Ferdig pankokrokan.

Pankokrokan:

8 ss panko, 4 ss sukker. Varm en panne med sukker og panko. Rør hele tiden, dette går raskt. Når pankoen har blitt dekt av varmt sukker og det har fått en pen gylden farge, trekk pannen av ovnen og legg blandingen på et bakepapir for avkjøling.

Pisk krem,  ca en halv boks kremfløte må til, men dropp sukkeret.

Legges lagvis i glass. Anbefaler deg å gjøre dette like før servering, så krokanen holder seg sprø.

Ett stykk sprø bondepike.

 

Reklame

6 kommentarer om “Sprø bondepiker til begjær

  1. Stilig!! Hører mye gøy med panko 😀

    Etter det jeg skjønte fra et sted jeg leste om «rar» mat, så er det ikke brødsmuler av hele brødet, men bare innsiden, ikke skorpe eller noe.. Så de blir luftigere og sprøere enn våre «kjør hele brødet i blender og bruk»-brødsmuler. Om du får lyst å prøve selv 😉

  2. Jeg har studert det på nært hold, og det ligner absolutt ikke på noe brød jeg har sett. Det stemmer at det er fra skorpeløst brød og det er kuttet i mange tynne flak ved hjelp av kvasse kniver 🙂 Det er mye brukt til til frityrsteking.

  3. Hei Eva!
    Jeg er veldig nyskjerrig på hvor du har fått tak i Pankomelet ditt? Har nemlig ikke klart å lokalisere det her til lands ennå…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s